CPH PIX: skønhedsdronning på afveje og aflysning

DAG 3: Satan og helvede! Visningen af en af festivalens mest omtalte film blev aflyst i går – efter publikum havde sat sig – så jeg måtte desværre undvære den eksplicitte splattersag The Human Centipede 2. Men inden den melding blev givet til et feststemt og mildest talt skuffet publikum, havde jeg set den mexicanske Miss Bala – en dramatisk omgang skønhedsdronning på afveje. For her vikles den smukke Laura ind i en skånselsløs krig mellem politi og brutale bander i et støvet Mexico.

Laura ender nemlig ufrivilligt som kurer for en hårdfør bandeleder og vi følger således hendes urovækkende tur ind i det kriminelle miljø, hvor korruption og skyderier er hverdag. Men selvom Stephanie Sigman er dådyrskær som forskræmt Laura og der leveres forførende billeder samt intense scener, så forblev filmen for observerende i sin skildring af den rå virkelighed til man for alvor blev grebet. Jeg kom i hvert fald til at savne et mere nuanceret nærvær i det menneskelige drama.

Desuden ender Lauras deltagelse i skønhedskonkurrencen som et noget aparte indslag, der føles ude af sync med historien. Men selvom filmen er ujævn, så er det også en tankevækkende sag med noget på hjerte – en kritisk kommentar til et korrupt Mexico og krigen mod organiseret kriminalitet, der har kostet i tusindvis af liv.

Herefter skulle den så have stået på kontroversiel splat med The Human Centipede 2. Men ak og ve, fordi der ikke var styr på teknikken blev visningen aflyst (der venter dog to mere på festivalen). Grunden var, at man ikke havde en Blu-ray-afspiller, der kunne afspille region A. Come on – og i det hele taget at vise Blu-rays er sgu vagt. Ja, jeg ved godt, at der er mange bolde i luften, men denne ”smutter” er ganske enkelt for slap. Nogen fra PIX bør sgu straffes med ’mund-til-anus-sammensyning’…!

Nu håber jeg bare, at jeg var yderst uheldig (har ikke oplevet aflysninger de to sidste år), for når man har et tæt program, er der ikke bare mulighed for at nuppe en anden visning. Personalet i Empire snakkede dog om, at der måske blev sat en ekstra visning op i ugen efter PIX. Det håber jeg. For selvom filmen er til at få fat på, er det en film, jeg i den grad havde set frem til at opleve på det store lærred og med et skrigende publikum. Øv øv øv. Oh well, i dag venter der fire film – hvis alt går efter planen…

– Læs mere på CPH PIX: Miss Bala og The Human Centipede 2.