Kom med på en farefuld rejse med den gribende ‘Io Capitano’

Biografanmeldelse: Med fast hånd om håbet møder vi i ’Io Capitano’ de to unge teenagere Seydou og Moussa. De har i al hemmelighed sparet op for at kunne tage rejsen fra Dakar i Senegal til mulighedernes land i Europa, som de ser det. Således forlader de deres familier i nattens mulm og mørke for at begive sig ud på den ufremkommelige og uforudsigelige rejse.

Det er starten på en farefuld færd for de to drenge, der håber, at rejsen kan opfylde deres drømme samt give dem og deres familier flere muligheder og mere velstand. Med et farvel til Vestafrika venter der dem en flere tusind kilometer lang rejse, der bl.a. må gå gennem det menneskefjendske Sahara. På deres vej venter mange forhindringer og prøvelser på liv og død.

Bl.a. møder de hårdkogte svindlere, kriminelle afpressere og kyniske menneskesmuglere, der ikke er til at stole på, selvom der gives store pengesummer som betaling for at nå målet i Europa. Instruktør og medforfatter Matteo Garrone formår at skildre den barske rejse med empati og menneskelighed, selv når det umenneskelige synes mest nærværende.

Fortællingen løftes bl.a. af de to unge mænd i skikkelse af Seydou Sarr som den småbekymrede, men stærke Seydou og Moustapha Fall som den mere eventyrlystne og mindre bekymringsfulde Moussa. For selvom filmen undervejs mister lidt af sin ellers fint skildrede råhed i rejsen og sit gribende momentum, er de to unge skuespilleres nærvær alene filmen værd.

Matteo Garrone får mere eller mindre engagerende skildret mennesket på godt og ondt i en fortælling, der måske nok rummer en god portion menneskelig kynisme i de to drenges møde med den barske virkelighed blandt smuglere og kriminelle, men lyset og det gode i mennesket både spirer og blomstrer også, mens rejsen må fortsætte uanset hvad, der måtte ske.

Hertil kommer den smukt indfangede billedside af fotografen Paolo Carnera. Den rummer både de store vidder i Sahara og de små nære øjeblikke. Desværre lykkedes det ikke hele vejen at skabe samme menneskelige tyngde hos nogle af de øvrige karakterer, som man særligt finder i skildringen af Seydou. Ikke desto mindre er det en både stærk og gribende filmoplevelse.

’Io Capitano’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Io Capitano’ har biografpremiere den 29. februar.