Den hjerteskærende ‘All of Us Strangers’ rammer følelserne rent

Biografanmeldelse: Spændt ud mellem fantasi og virkelighed, fortid og nutid, drøm og mareridt bringes jeg dragende ind på livet af Adam i ’All of Us Strangers’. Han bor alene i en nærmest mennesketom boligblok med udsigt over et menneskefyldt London. Han arbejder som manuskriptforfatter, men dagene går også på sofaen med takeaway fra dagen før og triste øjne på tv-skærmen.

En aften banker det uventet på døren hos Adam. Udenfor står den småberusede Harry, der også bor alene i en af boligblokkens andre lejligheder. Han har set Adam på afstand, men har altså nu valgt at tage kontakt. Banket på døren kommer til at ændre livet for både Adam og Harry, der i roligt tempo bevæger sig ind på livet af hinanden. En romantisk relation spirer.

Adam hjemsøges dog af et barndomstraume, som han ikke kan blive ved med at gemme på og fortrænge. Hverken for sig selv eller Harry. Fortidens minder snor sig mere og mere ind på Adam, som tager turen ud til sit barndomshjem i forstæderne, hvor fortidens skygger gemmer sig. Snart begynder virkeligheden at slå knuder og fortidens følelserne at pible frem.

Den hjerteskærende ’All of Us Strangers’ er en film om, hvordan fortiden påvirker ens nutid. En film om forholdet til ens forældre og omvendt. Om minder og hukommelsens kispus med virkeligheden. En film om sorg og ensomhed, men også troen på, at lyset findes. At kærligheden og forløsningen findes på trods af mørke og melankoli. Et liv, der kan leves frit og fri for fortidens sorte kviksand.

I hovedrollerne som Adam og Harry finder man en nuanceret nedtrykt og empatisk Andrew Scott, der med få, men stærke virkemidler formår at kanalisere sine følelser helt ind i mit hjerte og ned i maven på mig. Paul Mescal har en smittende charme og umiddelbar bekymringsfrihed, men jeg fornemmer også en dybde og smerte bag de smilende øjne. De to sammen er dramatisk dynamit.

Instruktør og manuskriptforfatter Andrew Haigh har med udgangspunkt i en bog af Taichi Yamada lykkedes med at omsætte smerte og kærlighed til en film, der rammer følelserne rent og facetteret samt indrammer det hele visuelt forførende med interessante billeder af fotograf Jamie Ramsay, mens Emilie Levienaise-Farrouchs sitrende musik ligeledes smyger sig elegant ind på livet af mig.

’All of Us Strangers’ får 5 ud af 6 stjerner:

’All of Us Strangers’ har biografpremiere den 22. februar.