Et fint Indy-farvel med ‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’

Indy på 4K Ultra HD: Den vovede arkæolog Indiana Jones er efter sin seneste film ‘Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull’ fra 2008 tilbage på et sidste eventyr i ‘Indiana Jones and the Dial of Destiny’. Eventyret startede i 1981 med Steven Spielbergs mesterlige ‘Raiders of the Lost Ark’, der fik fortsættelser i henholdsvis 1984 og 1989, inden helten altså vendte tilbage i 2008.

Her gælder det så femte kapitel i franchisen, hvor Harrison Ford i titelrollen nu har rundet de 80 år. En meget adræt 80-årig. Nu var han så også i slutningen af sine 70’ere, da filmen blev optaget. Ikke desto mindre kaster han sig dødsforagtende ud i et intenst, ganske medrivende og ofte halsbrækkende eventyr, hvor der bl.a. gøres brug af de-aging af den aldrende Ford. Det fungerer visuelt ganske fint.

Vi starter nemlig i en nazifyldt verden i 1940’erne med en forynget Ford, der slår på tæven og hopper rundt på toppen af et kørende tog. Vi møder også her skurken i skikkelse af en kølig Mads Mikkelsen som nazisten og videnskabsmanden Voller. Han er i flashbackscenerne også forynget. Den digitale foryngelse fungerer sådan set ok, men der er bare et og andet underligt ved pludselig at se en ung Indy igen.

Det sagt, så er der medrivende knald på actiondelen, hvor jagten går ind på et myteomspundet objekt med mægtige kræfter, der vil være til fare for verden, hvis det falder i de forkerte hænder. Således udspiller et katten-efter-musen-eventyr sig tempofyldt, når Indy & co. jages af Voller og hans bøller verden over i forsøget på at få fat i objektet, alt imens John Williams’ score smyger sig veloplagt om historien.

Hovedparten af filmen udspiller sig med den aldrende Indy i slutningen af 1960’erne. Her har livet kastet en skygge over ham, mens han mod sin vilje hives ind i eventyret, da hans unge guddatter Helena dukker op i sin jagt på det hemmelighedsfulde artefakt. Helena spilles livligt og dejlig kækt af Phoebe Waller-Bridge. Således iklæder en nærværende Ford sig på ny den ikoniske hat og pisk.

Modsat de fire første film, der er instrueret af Spielberg, har James Mangold her overtaget styrepinden, hvilket han gør overvejende godt. Ikke mindst i de intenst iscenesatte actionscener, der dog efterlader lidt af dybden i karaktererne i slipstrømmen af en historie, som ikke er helt så medrivende som de heftige strabadser, der desuden godt kunne have strammet sine 2 og 34 minutter lidt op.

4K Ultra HD og ekstraateriale: Eventyret tager sig virkelig godt ud på det billed- og lydoptimerede Ultra HD-format. Farverne er mættede og kontrasten stærk. Lydsiden går klart og dynamisk igennem med god brug af både top, bund og niveauerne herimellem. Filmen følger også med på Blu-ray, hvor man som ekstramateriale bl.a. finder en making of, hvor man kan komme tættere på tilblivelsen af filmen.

’Indiana Jones and the Dial of Destiny’ udkommer på dvd, Blu-ray og 4K Ultra HD den 5. december.