Dramaet ‘The Iron Claw’ leverer store muskler og store følelser

Biografanmeldelse: Den står på store muskler og store følelser i det tragiske drama ‘The Iron Claw’, der er baseret på en sand historie. Man følger her i slutningen af 70’erne og starten af 80’erne patriarken Fritz Von Erich, hvis eneste ene i verden synes at være wrestling – og så hans fire sønner. I hvert fald, hvis de også går op i wrestling med hele deres liv og sjæl.

Tre af de fire brødre ender da heller ikke så underligt af den pacende far i ringen. Her ser man en muskuløst forvandlet Zac Efron som storebroren Kevin, der deler sin fars drøm om at nå til tops. Det sammen med brødrene Kerry og David, mens fjerdebroderen Mike ikke just er pumpet eller wrestling-vild. Han er derimod følsom, spinkel og musikalsk. Et engagerende firkløver.

Her gælder dramaet altså Von Erich-familien, der udspiller sig om træner-faderen og hans sønner. Det er både hjerteskærende, stærkt og gribende at følge familien, deres opture og ikke mindst de forhindringer, de møder i livet. Både i og udenfor ringen. For godt nok er det wrestling, der danner rammen om historien, men det er menneskene, som bærer det engagerende drama hele vejen.

Sat i en maskulin verden af sved, blod og ingen tårer, bliver jeg en del af brødreflokken, der emmer af kærlighed til hinanden i den yderst konkurrenceprægede verden af wrestlere. Det synes at gælde liv og død at klare det til toppen. Netop samspillet og herunder forholdet til faderen – der ikke er bleg for at rangere sine sønner efter, hvilken han bedst kan lide – står nuanceret.

Det gælder om at sikre familiens udødelighed, hvor faderen mest af alt synes at leve kynisk gennem sine sønners meritter i ringen. Zac Efron leverer med en underspillet følsomhed og stor styrke portrættet af storebroren med det store hjerte. Hertil kommer den mere udadreagerende Kerry i sitrende skikkelse af Jeremy Allen White, mens Harris Dickinson er veltalende showman som David.

Man må absolut ikke overse en rørende beskrevet Mike, spillet med nerve af Stanley Simons og moderen Doris, der med tilbageholdt sejhed gives liv af Maura Tierney. Holt McCallany binder hårdt og komplekst det hele sammen med faste knuder som faderen Fritz. ’The Iron Claw’ er kort fortalt et medrivende, følsomt og muskuløst fortalt skæbneportræt af en familie med store drømme.

’The Iron Claw’ får 5 ud af 6 stjerner:

’The Iron Claw’ har biografpremiere den 25. december.