Nisse-gys og julegrin med ‘There’s Something in the Barn’

Biografanmeldelse: Hvis du spørger mig, er der altså noget en smule creepy over nisser. Selvom de ganske vist også er søde. I julegyserkomedien ’There’s Something in the Barn’ er de dog mest af den creepy og ikke mindst brutale slags. For da en amerikansk familie flytter til Norge, får de snart deres at se til, da ondsindede og dræberparate nisser dukker op i den søde juletid.

Deres nye og afsidesliggende hjem huser nemlig en mørk fortid og er også bosted for en lille skægget nisse. Desværre overholder familien ikke helt de regler, der ellers holder nisser søde og hjælpsomme. Bl.a. er nisser ikke glade for høje lyde og forandringer, hvilket man må sige, at familien står for, da de planlægger at lave laden, hvor nissen bor, om til en Airbnb.

Det er det dejligt simple udgangspunkt for en omgang nisse-gys og jule-ballade, hvor julen ender med at være knapt så fredelig for den nytilflyttede familie. En ting er sammenstødet mellem amerikanerne og de lokale forknytte nordmænd i landsbyen, noget andet er nisserne. Der er bl.a. noget sjovt i netop mødet mellem de udadvendte amerikanere og de fåmælte indfødte, så at sige.

Desværre løber filmens jokes ofte ad en forudsigelig rille i historie og komik. Det gælder også det dog heldigvis ok blodige og brutale møde med en gruppe fæle nisser. For selvom løjerne måske nok er forudsigelige, er de også nogenlunde underholdende sat i scene. Bl.a. er nisserne et ganske herligt bekendtskab. Jeg tror på deres nederdrægtighed kontra hjælpsomhed.

Det er ganske vist bevidst, at der arbejdes med klichéer i form af bl.a. en tvær teenager og en nisserglad lillebror, mens far og mor naturligvis ikke tror en tøddel på sønnikes nissehistorier. Klichéerne ramler bare ind i en som sagt forudsigelig historie, hvor jokes og nissemord ikke helt rammer plet vejen igennem. Det er en skam, da bl.a. både stemning og instruktion er ret vellykket.

’There’s Something in the Barn’ er i sidste ende en lidt uforløst julefornøjelse, som dog heldigvis ved, hvad den er og samtidig kender sin besøgstid med sine 100 minutter. Nogen ny juleklassiker er her dog nok ikke helt tale om. Mindre kan bestemt også gøre det, selvom nisse-balladen er en lidt frustrerende oplevelse, da den er tæt på at kunne være bedre, end tilfældet desværre er.

’There’s Something in the Barn’ får 3 ud af 6 stjerner:

’There’s Something in the Barn’ har biografpremiere den 2. november.