‘Når befrielsen kommer’ indfrier ikke sit højspændte potentiale

Biografanmeldelse: Det er en højspændt situation, som højskoleforstanderen Jakob står i, når instruktør og manuskriptforfatter Anders Walter folder sit 2. Verdenskrigsdrama ud. Året er 1945, hvor hundrede tusinder af tyske flygtninge kommer til Danmark, det lige før og efter befrielsen. Det er nu op til Jakob og hans lille familie at tage den svære beslutning om at huse eller ikke at huse disse flygtninge.

Det er det dramatiske dilemma i ’Når befrielsen kommer’, som er afsættet for en fortælling om bl.a. næstekærlighed, hævn og familie, herunder forholdet mellem Jakob og hans søn Søren. Filmens højdramatiske problemstilling og Jakobs beslutning om at huse flygtningene har nemlig store konsekvenser, hvor vi bl.a. får indblik i, hvordan sønnen Søren reagerer på det hele.

Selvom her helt åbenlyst er et spændende stykke danmarkshistorie i spil, så løfter dramaet og karaktererne sig aldrig rigtigt ud af en desværre noget forudsigelig fortalt historie, hvor den psykologiske dybde heller ikke bliver videre dyb. Bl.a. er forholdet mellem far og søn ikke vildt interessant skrevet. Heldigvis er de to spillet med ganske fint nærvær.

Man finder som Jakob en god Pilou Asbæk, der med dybe øjne skildrer både næstekærlighed og menneskelig frustration, mens der er en fin uskyld over Lasse Peter Larsens portræt af Søren. Men som helstøbt og dramatisk tilfredsstillende drama, kommer filmen til kort. Bl.a. står Jakobs lille familie som samlet enhed en smule uforløst hen i en ellers kompleks interessant situation.

Jakobs hustru Lis kommer i skikkelse af en i øvrigt stærk Katrine Greis-Rosenthal ikke til sin ret i fortællingen, der flere steder minder lidt for meget om en film, der passer bedre som undervisningsmateriale, end en film, der får sat oprigtige følelser og menneskelig dybde i sving. Sat på spidsen. Ganske vist er her nogle barske scener, men de får altså bare aldrig rigtigt overbevisende pondus.

Det er en skam, bl.a. da her er dygtige skuespillere med og et stykke spændende danmarkshistorie, der absolut stadig er relevant og relaterbar. Jakob og familien tager som sagt nemlig de tyske flygtninge til sig, hvilket har store menneskelige konsekvenser. Desværre ender filmen bare som et lidt halvbagt drama, der på trods har nogle ganske fine scener og samfundsdynamikker på menuen.

’Når befrielsen kommer’ får 3 ud af 6 stjerner:

’Når befrielsen kommer’ har biografpremiere den 24. august.