‘Air’ er et veloplagt sportsdrama om at gå efter drømmen

Biografanmeldelse: Alt satses på ét bræt, når man i dramaet ’Air’ følger basketballeksperten Sonny Vaccaro og hans lille hold af umage drømmere og passionerede sportselskeres forsøg på at få det unge stortalent Michael Jordan i hus til at bære deres Nike-sko, der døbes Air Jordan. Hvis ikke det lykkedes at få den ombejlede spiller til at sige ja, betyder det enden på basketballafdelingen hos Nike.

’Air’ har måske nok en gummisko som omdrejningspunkt, men det er i høj grad fortællingen om at turde gå efter drømmen og satse alt på det, man tror på. Det er en historie om menneskelige relationer, venskaber og jagten efter at opnå noget, der er større end gummiskoen i sig selv. At slippe det store talent løs, som Sonny ser i skikkelse af den unge Michael Jordan.

En velspillende og underspillet Matt Damon er den snarrådige Sonny, som tør at bryde Nikes regler og gå egne veje i sin vovede satsning, der ultimativt er gjort på en mavefornemmelse. Han er et engagerende bekendtskab, der i samspil med en velinstrueret historie udgør afsættet for den underholdende film, hvor nogle af de øvrige roller dog godt kunne bruge lidt mere kød på sig.

For selvom de medvirkende for så vidt er veloplagte hele vejen rundt, så forbliver de lidt brikker i en fortælling, der mest af alt forbliver Sonnys. Det er en skam, man ikke får nogle mere velafrundede portrætter omkring Sonny, hvilket kunne give dramaet mere tyngde og nærvær. Heldigvis er bl.a. Ben Affleck – der også instruerer – et småexcentrisk bekendtskab som CEO for Nike.

Jason Bateman er det joviale marketingsgeni, mens Matthew Maher som den karismatiske skodesigner Peter Moore fylder for lidt. Det samme gør udviklingen af skoen, hvorfor rejsen mod Michael Jordens ja til Nike mister pondus. Men bl.a. er Viola Davis som Michael Jordans forretningskyndige mor ligeledes god. Det samme er Nikes Howard White, spillet af en hurtigsnakkende Chris Tucker.

Ben Affleck har med andre ord lavet en velinstrueret, velspillet og velfortalt film, som dog mangler overraskelser og mere velafrundede karakterer i en fortælling, der af og til tenderer det generiske. Men netop grundet ovenstående positive meritter, så flyver ’Air’ på trods veloplagt i mål som en underholdende feelgood-film om at turde gå efter drømmen.

’Air’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Air’ har biografpremiere den 5. april.