‘Scream 6’ er dejligt rig på blod og veloplagt meta-leg

Biografanmeldelse: En ting gyserfilm har lært os er, at man ikke kan holde en god skurk nede. For uanset hvor mange gange, morderen måtte blive stukket i eller skudt på, vender en populær dræber altid tilbage. Igen og igen. Det gælder slasher-ikoner som Michael Myers, Jason Voorhees og Freddy Krueger. Det gælder også Ghostface i franchisen Scream, der begyndte i 1996.

Små 30 år senere er filmserien nået til sit sjette kapitel med ’Scream 6’. Der er løbet sin del af blodige drab, døde kroppe og brutale mordere gennem åen siden da. For bag Ghostface-masken gemmer der sig som bekendt et nyt ansigt i hver ny film. Alle er med andre ord under mistanke for at være morderen, når først drabene begynder. Det gør de også her, hvor nedslagtningerne flytter til storbyen.

For hvor de første film i serien har udspillet sig i og omkring den lille by Woodsboro, så tages handlingen denne gang til det pulserende New York, da de unge overlevere fra den forrige film nu forsøger at lægge de blodige begivenheder bag sig. Naturligvis dukker Ghostface op igen. Men hvem gemmer sig bag masken, hvorfor og ikke mindst: Hvem bliver det næste skrigende offer?

Filmene er bl.a. kendt for sine meta-lag og legen med gysergenren samt ikke mindst både at følge og ikke mindst at bryde de uskrevne regler, som findes i den blodige genre. Det er også tilfældet her, hvor der smides til højre og venstre med filmreferencer, mens der leges dobbelttydigt med Scream-universet og publikums forventninger til filmen. Den del fungerer ret så veloplagt.

Det er bl.a. også interessant at se gyser-universet i nye omgivelser, selvom potentialet med New York som bagtæppe måske nok kunne være brugt lidt mere, end tilfældet er. Det sagt, så er bl.a. nedslagtningerne dejligt brutale og blodigt grumme. Det alt imens jeg – som franchisen foreskriver – lystigt gætter med på, hvem der mon er morderen. Det er en underholdende gætteleg at være en del af.

Scream-universet lever altså fint videre her små 30 år efter Wes Cravens nyklassiker fra 1996 – også selvom bl.a. seriens ikoniske overlever Sidney Prescott i skikkelse af Neve Campbell har takket nej til at være med i ’Scream 6’. Der er dog frisk blod på menuen med charme og traumer i bagagen hos bl.a. Melissa Barrera og Jenna Ortega som seriens to nye og seje scream queens.

’Scream 6’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Scream 6’ har biografpremiere den 30. marts.