‘The Whale’ er et elegant og menneskefølsomt skæbneportræt

Biografanmeldelse: Med et nænsomt greb om sit fint forløste skæbneportræt, får man med Darren Aronofskys gribende ’The Whale’ indblik i alt fra ensomhed, traumer og sorg til fortrydelse, kærlighed og hengivenhed. Man bliver nemlig dumpet ned i den svært overvægtige lærer Charlies liv i en klaustrofobisk bolig, der mere synes som et fængsel af ensomhed end et trygt hjem.

Charlie er som følge af sin overvægt så godt som bundet til sin stol, hvorfra han online-underviser i engelsk. Men hvordan er det kommet dertil for Charlie med de venlige og dybt sørgmodige øjne, at han flere hundrede kilo tungt nu er som fanget i sin egen krop? Fortællingen piller elegant og med menneskelig skrøbelighed lagene af den plagede Charlie. Hans fortid og nutid.

I den altdominerende hovedrolle som Charlie finder man en empatisk Brendan Fraser, der med nuanceret og underspillet gestik og mimik nærmest får sagt alt, hvad der er at sige. Hans øjne kanaliserer de mange følelser på fornem vis med både indlevelse og intensitet. Jeg mærker ham. Sorgen. Selvhadet. Kærligheden. Længslen. Han er et menneske på godt og ondt. Det mærker jeg.

For det er ikke i sort/hvid, at mennesket her bliver åbenbaret, men med nuancer af gråt, der netop udgør det at være menneske – også i de relationer, man indgår i. I ’The Whale’ møder man bl.a. Charlies mangeårige ven og plejer Liz samt datteren Ellie fra et forlist forhold. Her sitrer følelserne sig gribende om mig, hvor Charlie bl.a. forsøger at nå til forsoning med sin svigtede teenagedatter.

Hong Chau og Sadie Sink som Liz og Ellie giver med deres kontrastfulde portrætter medrivende modspil til den komplekse Charlie, der har svært ved at elske sig selv, mens en dybfølt empati til hans medmennesker strømmer gennem hele hans krop, der grundet overvægten synger på sidste vers. Døden lurer i horisonten filmen igennem, hvilket bl.a. er med til at give fortællingen sit intense nærvær.

’The Whale’ udspiller sig på visuelt oplagt vis nærmest kun i det lille hjem, hvor det er karakterstudierne, som er med til at åbne mennesket op på vid gab i en bølgegang af ømhed, vid og bid samt frygt, varme og kompleksitet. Brendan Fraser giver et dybt bevægende portræt af den indviklede Charlie, mens også lydside og billede beriger historien med sin tilstedeværelse.

’The Whale’ får 5 ud 6 stjerner:

’The Whale’ har biografpremiere den 2. marts.