‘Aftersun’ er et intimt og gribende far-datter-portræt

Biografanmeldelse: Jeg kommer med det engagerende far-datter-portræt ’Aftersun’ tæt ind på livet af forholdet mellem den 11-årige Sophie og hendes unge far Calum. Sammen er de på charterferie i det varme Tyrkiet. Her går dagene med at pjaske rundt i poolen, synge karaoke på hotellet og ellers bare være sammen. Sammen om livet. Sammen med hinanden. Bare de to.

Vi befinder os i 1990’erne, hvor den rørende og gribende fortælling indfanger sit tidsbillede virkelig fint og detaljerigt. Alt sammen fornemt indrammet af musik med bl.a. R.E.M., Blur, Catatonia og Aqua. Musik af sin tid, der smelter intimt og dragende sammen med en billedside, der er varm og venlig samt gådefuld og melankolsk. Som brudstykker af barndomsminder.

For hvem er vores forældre egentlig? Hvordan var de, da vi selv var børn? Hvilke hemmeligheder har de med sig ind på livets scene? Det er spørgsmål, der skvulper elegant i vandkanten, mens solen går ned og mørket falder på. ’Aftersun’ er nemlig ikke som sådan drevet af et fremadfarende plot, men er i højere grad et kig ind i livet hos Sophie og Calum. Et stykke levet liv.

Det er fint fortalte enkeltscener, der foldes ud og former sig til en nuanceret helhed af glemte minder og hukommelsens krumspring, hvor gamle videooptagelser bringer mig helt ind mellem datter og far – hvor kameraet fint tør dvæle ved bl.a. afdæmpede øjeblikke og hverdagssamtaler mellem de to. Det i blot én indstilling og uden klip. Jeg bringes ind i livet hos de to.

Filmens instruktør og manuskriptforfatter Charlotte Wells formår altså at fortælle sin historie i billede og lyd, hvor jeg får lov til selv at lægge mig ind i følelserne. Derind, hvor jeg også møder mig selv og mit forhold til mine forældre. Til at binde det hele sammen, finder man i de to hovedroller naturligt spillende Paul Mescal og Frankie Corio som henholdsvis far og datter.

De er skønt selskab, hvor der også indfinder sig en alvor i dramaet og et indblik i vejen mod voksenlivet. ’Aftersun’ er med andre ord et elegant fortalt portræt af et komplekst og varmt forhold mellem far og datter med alt, hvad det indebærer af spørgsmål om forholdet til ens forældre, faderskab og barndommens erindringer, der måske lader sandheden stå frem på videooptagelserne fra ferien?

’Aftersun’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Aftersun’ har biografpremiere den 2. februar.