Javier Bardem brillerer med dejlig usympatisk rolle i ‘Den perfekte chef’

Biografanmeldelse: ’Den perfekte chef’. Sådan lyder den ironiske danske titel på den spanske satire, der har en karismatisk god og herlig slesk Javier Bardem i rollen som den perfekte chef… eller i hvert fald chef. For perfekt kan Blanco ikke just siges at være. Derimod er han både kontrollerende, manipulerende, uærlig og selvsmagende. Blandt nogle af hans mindre flatterende karaktertræk.

For Blanco er også en charmerende mand med ordet i sin magt, når han begår sig hjemmevant i sin virksomhed, der laver vægte. Han bringer balance i verden, fristes jeg til at sige. Hos Blanco synes den moralske vægt dog at være ret så meget ude af balance, når han gør alt i sin magt for at få dem omkring sig til at agere efter hans hoved, behov og selviske krav.

Blanco gør sit ypperste for på overfladen at bevare sin rolige chefhånd og ikke mindst de ”familiære” relationer til alle sine mange ansatte. Så da muligheden for at modtage en særlig pris for sin indsats med firmaet opstår, skruer Blanco ekstra op for charmen og sine manipulerende færdigheder. Men naturligvis kommer alt langt fra til at forløbe lige så snorlige, som han ønsker sig.

Blanco må nemlig bittert erfare, at han kun har magt over sine ansatte og medmennesker til en vis grænse. For magtmisbruget strækker sig for Blanco bl.a. også langt ind i privatlivet hos de ansatte. Men da han her møder et stop, begynder Blancos dominobrikker så småt at vælte. En efter en. Det hele fortalt medrivende underspillet, nuanceret bidsk og ikke mindst satirisk morsomt.

Javier Bardem er ganske enkelt engagerende som bare pokker i den meget lidt tiltalende rolle som chefen Blanco. Han leverer et gribende karakterstudie af en mand, der ikke er vant til at få et nej – og når han gør, så forsøger han blot endnu mere at kontrollere alt og alle for at bevare sin magtposition. Både i firmaet og i privaten. Han er i grunden en ganske ulidelig karakter. Jeg elsker det.

For filmen formår med velafstemt komik at skildre den usympatiske chef, så han også bliver en tragisk og sølle karakter, som det således kun bliver dobbelt-sjovt at følge, efterhånden som hans korthus begynder at vakle. Instruktør og manuskriptforfatter Fernando León de Aranoa har altså et yderst sikkert greb ikke alene om sine karakterer, men også facetterne i magthierarkiet på arbejdspladsen.

’Den perfekte chef’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Den perfekte chef’ har biografpremiere den 1. december.