Den kompromisløse ‘Vanskabte Land’ griber mig med et barsk Island

Biografanmeldelse: Naturen både beruser og bruser i Hlynur Pálmasons smukke, barske og visuelt gribende ’Vanskabte land’. Man bliver her taget med til slutningen af det 19. århundrede, hvor den unge præst Lucas drager til et koldt og natursitrende Island. Han skal i en fjerntliggende del af landet opføre en kirke, mens han på sin rejse gennem det ubarmhjertige land skal fotografere befolkningen.

Det bliver en tur, der er langt mere hård, end Lucas kunne have forudset. Det selvom han har et lille hold af medrejsende med sig, herunder bl.a. en tolk og en hjemmevant guide i skikkelse af den vindbidte Ragnar. Udfordringerne tordner sig dog snart op for præsten, der bliver testet ikke alene fysisk, men også i sit sind. Han synes at miste synet af sin mission for blot at gå mere og mere i opløsning.

Rejsen gennem det både bjergtagende og svært fremkommelige land er således en klassisk rejse, der udfolder sig både i et ydre, men altså også i et rådvildt indre hos Lucas, der får sat sin moral og tro på prøve. Både det indre og ydre i filmen er fortalt med et stærkt greb om en naturbrusende billedside, der fanges både intimt og storslået af fotografen Maria von Hausswolff.

Her er tale om en vellykket balancegang mellem de uendelige vidder – både op mod himlen og ud i landet – overfor det menneskelige drama, som udspiller sig i Lucas’ indre og hans relationer til dem omkring sig. Relationer, der udfordres dramatisk undervejs. Det både udadreagerende, men bestemt også i alt det usagte på rejsen, der kræver ikke så lidt af alle parter.

Den grundlæggende fængslende historie fungerer altså uden tvivl visuelt og i sine karakterskildringer, der får overbevisende liv af rollebesætningen. Her finder man bl.a. en dragende Elliott Crosset Hove som den sammenbidte Lucas, der kanaliserer både håbløshed og usikkerhed via krop og insisterende øjne, mens Ingvar Sigurdsson udgør et dramatisk vellykket og naturvant modspil til præsten.

I tillæg smyger lydsiden sig susende om min krop og er i høj grad med til at angribe mig med den barske natur, mens musikken af Alex Zhang Hungtai i tillæg også er med til at løfte historien og miljøbeskrivelser. Hlynur Pálmason lykkedes med sin kompromisløse film at sætte sig ubarmhjertigt i min krop, hvor jeg henføres til et berusende Island sat i fortidens udfordrende fodspor.

’Vanskabte land’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Vandskabte land’ har biografpremiere den 1. december.