Den japanske animationsfilm ‘Belle’ rammer smukt og smerteligt rent

Biografanmeldelse: Det kan være svært at begå sig i livet. I den virkelighed, der omgiver en. At være den bedste udgave af sig selv. I den smukke japanske animationsfilm ’Belle’ møder vi den generte teenager Suzu, der ikke helt føler sig hjemme i verden. Hun bliver lidt overset af sin omverden og tynges samtidig af en tragisk hændelse i barndommen. Hun har det ikke nemt.

Da hun imidlertid laver en alternativ persona i det verdensomspændende virtuelle univers U, ændrer alt sig. I hvert fald i den digitale virkelighed. Her forvandler hun sig nemlig til den populære og smukke sangerinde Belle. Livet er pludselig en leg for Suzu. Men da et mystisk bæst træder ind i U, skaber det ravage i den alternative verden – og hvem gemmer sig i grunden bag bæstet ude i virkeligheden?

Alle i den virtuelle verden frygter det bidske bæst, men Suzu synes at se noget andet og mere skrøbeligt bag bæstets øjne og skarpe tænder. Det bliver således også starten på en søgen efter sandheden bag monstrets virkelige identitet. En søgen, hvor følelserne får frit løb i forening med en række storladne sange sunget af Belle, det til stor begejstring for de øvrige beboere i den fantastiske verden U.

Udover at ’Belle’ har en grundlæggende dragende historie med emner som tab, traumer og identitet samt familie, venskab og kærlighed, leverer filmen også sprudlende smuk animation. Det er en sand visuel fest at være vidne til både virkeligheden i U og den rigtige verden udenfor de digitale rammer. Her er en konstant sitrende legesyge og medrivende detaljerigdom at gå på opdagelse i.

Jeg blev forført visuelt af den dobbelte virkelighed fra først til sidst, hvor fortællingens lydside gik sømløst og engagerende i spænd med billederne. Historien bærer på både en stor menneskelig skønhed, men også en ilagt smerte, der rammer forførende rent i rørerede forening med sine karakterer. Her flettes desuden på eventyrlig vis inspiration ind fra det franske eventyr ’Skønheden og udyret’.

Filmens instruktør og forfatter Mamoru Hosoda har med ’Belle’ formået at forene en ovenud imponerende visuel billedside med en gribende historie og interessante karakterer, der rummer både et fortryllende og farefuldt eventyr samt en grå og smertelig virkelighed. Skønheden opstår her både ud af smerten og ikke mindst i livets menneskelighed, hvor kærligheden er helt central.

’Belle’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Belle’ har biografpremiere den 10. november.