Den fortryllende ‘Guillermo Del Toro’s Pinocchio’ er ren filmmagi

Biografanmeldelse: Med knagende led og en lang næse vakler trædukken Pinocchio sig til live i ’Guillermo Del Toro’s Pinocchio’ – en stopmotion-film, der er baseret på Carlo Collodis udødelige klassiker fra 1883. I hænderne på den mexicanske filmskaber er det med detaljerige scenarier og en medrivende krøllet tilgang til sine karakterer, at fortællingen får gribende liv – som også snedkeren Geppettos dukke får det.

For som historien går, mister Geppetto sin unge dreng, der på tragisk vis dør i en ulykke. Årene går og sorgen hos den ældre og nu barnløse far tager kun til. En sen nattetime, hvor det buldrer og brager fra oven, beslutter han sig for at lave en dukke, der skal udfylde det tomrum, som hans afdøde dreng har efterladt i ham. På fortryllende vis kommer træet til live og dukken forvandler sig til Pinocchio.

Herfra venter der den evigt optimistiske og smånaive Pinocchio et vildt eventyr, der går over stok og sten. Bl.a. som en dansende og syngende attraktion i et omrejsende tivoli, hvor han herses rundt med af den grådige direktør, der snyder Pinocchio for hans del af fortjenesten, som ellers skulle være sendt hjem til faderen. Geppetto tager dog snart turen på jagt efter sin søn af træ, så de igen kan være sammen.

Fortællingen udspiller sig i 1930’ernes Italien med fascismen som bagtæppe og en medspillende dyster del i eventyret, der desuden krydres med en håndfuld fine sange. Det uden, at de spænder musical-ben for historiens fremdrift. De fungerer absolut fint i samspil med stopmotion-animationen, der hele vejen imponerer i opfindsomhed. Dukkerne har veloplagt liv og levende lemmer. Det er helt vildt.

Hertil kommer filmens karakterer, hvor den charmerende og evigt elskelige Pinocchio leder an. Han er fortryllende i sig selv. Endvidere er der bl.a. den standhaftige fårekylling Sebastian, den sprællevende abe Spazzatura og naturligvis den godhjertede Geppetto. De får alle troværdigt liv af stemmerne bag, hvor man bl.a. finder en lysstemmet Gregory Mann som Pinocchio.

Ewan McGregor agerer som fårekyllingen også varm fortæller for historien, David Bradley er knagende god som Geppetto, mens Cate Blanchett sætter lyd på aben. Med et stærkt greb om den evigtgyldige fortælling om kærlighed, familie, identitet, sorg og længsel bringer instruktørerne Guillermo del Toro og Mark Gustafson både gribende og rørende liv til karaktererne. Ja, det er ren filmmagi.

’Guillermo Del Toro’s Pinocchio’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Guillermo Del Toro’s Pinocchio’ har biografpremiere den 24. november.