‘See How They Run’ leverer en veloplagt og morsom mordgåde

Biografanmeldelse: Der er nu intet så dragende som en veldrejet mordgåde. Med ’See How They Run’ får man netop en mordgåde, der er både veloplagt fortalt og morsomt skruet sammen. For selvom essensen måske nok er klassisk whodunnit, så tilføjes her sjove metalag, der leger med genrens klichéer og her publikums forventninger.

Historien udspiller sig i 1950’ernes London blandt skuespillere og filmfolk. Allerede her har vi et tilføjet lag af filmisk selvbevidsthed, som en voice-over da også kækt understreger. Der sker naturligvis snart det, at et mord finder sted og så sættes den en smule afdankede vicepolitikommissær Stoppard på sagen. Han bliver noget modvilligt gjort følgeskab af den uerfarne og unge, men ivrige betjent Stalker.

Mordet finder sted på et teater, hvor Agatha Christies yderst populære whodunnit-stykke ’The Mousetrap’ spiller for fulde huse aften efter aften. Ja, endnu et metalag. Stykket og den planlagte filmatisering af mordgåden sættes nu på hold, da offeret findes placeret midt på teatrets scene. Spørgsmålet er nu blot: Hvem er morderen og hvorfor har vedkommende myrdet netop denne person?

Det er alt sammen vittigt og tempofyldt skruet sammen af instruktør Tom George, der får leveret den virilt skrevne mordgåde af manuskriptforfatter Mark Chappell, der absolut har haft en fest med at sammensætte sin sirlige historie, der udover at byde på selve den dragende mordgåde også leverer et fornøjeligt, kulørt og umage persongalleri.

I front finder man en underspillet Sam Rockwell som Stoppard, der gøres charmerende og morsomt vellykket følgeskab af Saoirse Ronan som Stalker. Hertil kommer den selvsmagende filminstruktør Leo Kopernick i skikkelse af en rap Adrien Brody, mens whodunnit-mysteriet i øvrigt befolkes af sin del af karismatiske karakterer, der alle er under mistanke – eller måske er det næste offer!

’See How They Run’ leger med andre ord veloplagt med en velkendt genre, der her får nyt og frisk liv med bl.a. meta-morsomme lag. Endvidere finder man de medvirkendes legende dans med deres roller samt en tempofyldt og elegant klipning, der skaber fremdrift i løjerne. Så selvom den store finale måske mister lidt momentum, er den medrivende forløst – som filmen i øvrigt er det.

’See How They Run’ får 4 ud af 6 stjerner:

’See How They Run’ har biografpremiere den 27. oktober.