‘Triangle of Sadness’ smadrer satiren lige i fjæset på dig

Biografanmeldelse: Det stikker helt af i Ruben Östlunds satiriske og absurde ’Triangle of Sadness’. Man kommer nemlig her med ombord på en overdådig luksus-yacht, hvor en samling af yderst stenrige gæster nyder livet med en overflod af lækkerier. De er naturligvis ikke alene, da skibet jo skal holdes i vandet af nogle. Bl.a. en opvartende besætning og folkene i det bortgemte maskinrum.

Der hersker på skibet med andre ord et hierarki. De rige versus de fattige. Dem, der bestemmer og dem, der adlyder. Sat på spidsen. Men i hænderne på Ruben Östlund er pointerne om bl.a. penge, civilisation og lighed også sat hårdt på spidsen. Det er ikke just subtile allegorier, der leges med. Det hele er stort og overgjort. Det gør heldigvis ikke filmen mindre underholdende.

’Triangle of Sadness’ er nemlig pokkers underholdende i al sin groteske vælde, hvor særligt filmens midterste del havde godt fat i mig i en kaskade af opkast og lort. Alt for meget. Alt for sjovt. Desværre træder de ellers veloplagte eskapader lidt vande undervejs i filmens sidste tredjedel. Det spænder dog ikke ben for en filmoplevelse, der greb mig om struben for sjældent at slippe sit tag.

Ombord finder man bl.a. modellerne Carl og Yaya med et skrantende forhold. Her er en røvfuld nyrige og andre med uanede mængder af penge i banken. De er snobbede, uempatiske og befaler ikke så lidt af personalet. Groft sagt. Hierarkiet på skibet er tydeligt. Men grundet uforudsete begivenheder, bliver denne hakkeorden udfordret og vendt på hovedet.

Det er bl.a. når rollerne byttes om, at stupiditeten i hierarkiet og den menneskelige distance mellem top og bund bliver pillet fra hinanden og fremvist i al sin umenneskelighed. For bl.a. den lighed mellem gæster og personale, som en rig kvinde vil udvise, er til stede, ender mest af alt med blot at cementere, at de rige behandler de mindre bemidlede som underholdning.

Ruben Östlund er måske nok noget bastant og en kende unuanceret i sine pointer om bl.a. menneskelige relationer, rigdom og lighed. Det underminerer heldigvis ikke filmens underholdningsværdi, hvor man bl.a. også får skønne, skæve og karikerede portrætter af bl.a. Zlatko Buric som rig forretningsmand, Woody Harrelson som fordrukken kaptajn og Harris Dickinson som moralsk søgende model.

’Triangle of Sadness’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Triangle of Sadness’ har biografpremiere den 22. september.