Dramaet ‘Grandmother’ er et livsstærkt venskabsportræt

Biografanmeldelse: Gammel livsvisdom møder ungdommelig livskraft i Matthew J. Savilles velspillede drama ’Grandmother’. Man møder her den bestemte kvinde Ruth, der lever i sit livs efterår, mens teenageren Sam har taget hul på ungdomslivets glæder. I mødet mellem ung og gammel opstår der en forførende fint fortalt fortælling om både de store og små ting i livet.

Ruth er Sams viljestærke bedstemor, som han modvilligt skal tage sig af i et stort hus omgivet af smuk natur. Ruth har nemlig brækket benet og kan ikke selv klare sig gennem dagene, men må sidde i sin stol, hvorfra hun kommanderer med dem omkring sig. Bl.a. har Sam bare at komme med hendes gin, morgen som aften. De tos stærke viljer støder snart sammen i dette umage møde.

Det bliver imidlertid også starten på et spirende venskab mellem de to, der på hver deres måde udfordrer hinanden. Det er et levet liv overfor et frivolt ungdomssind, der dog huser sin del af mørke. Sam plages nemlig af tabet af sin mor, der døde alt for tidligt. Ruth gemmer også på sin del af mørke bag sit stålsatte blik. Der er dramatisk dynamit mellem de to.

En eminent Charlotte Rampling er den livserfarne Ruth, der har levet et vildt og spændende liv, men som bestemt stadig er sulten på livet. Hun formår med bl.a. undergjort gestik og siddende i sin stol at formidle et dragende og nuanceret følelsesliv. Jeg kan ikke tage blikket fra hende. George Ferrier formår desuden fornemt at hægte et alvorstungt sind på sin fine drengethed.

Matthew J. Saville har både skrevet og instrueret ’Grandmother’, som ganske vist er et stærkt karakterbåret drama, men som også har smukt indskudte billeder af en sitrende natur, der står i flot dynamik med bl.a. Charlotte Ramplings livskloge øjne og intime nærbilleder af et ansigt, der emmer af livslange minder. Her indfanges således også en visuelt berigende fortælling om livet og døden.

’Grandmother’ bærer ganske vist ikke på den mest overraskende historie, men den er pokkers velfortalt i lyd og billede samt velspillet hele vejen rundt, hvor Charlotte Ramplings facetterede Ruth, måske nok står på filmens hovedscene, men George Ferrier er bestemt et fund som Sam. Det er med andre ord en film, der både er rørende og morsom samt sætter mit eget liv i perspektiv. Stærkt!

’Grandmother’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Grandmother’ har biografpremiere den 4. august.