‘Lev, elsk, Paris’ er levet liv i forførende filmisk form

Biografanmeldelse: Livet leves passioneret, kaotisk og søgende i det franske drama ’Lev, elsk, Paris’ af filmskaberen Jacques Audiard. En fortælling fortalt i forførende sort/hvid, hvor jeg lander i Paris og storbyens pulserende liv. Her møder man den unge kvinde Emilie, der er kørt en kende fast i livet. Hendes job keder hende – og hvordan går det lige med kærligheden?

Ind fra højre træder den charmerende mand Camille, der søger at leje et værelse hos Emilie. Hvad der bare skulle være en roommate, udvikler sig dog snart til sitrende sex mellem de to. Men spirer forelskelsen mon også op mellem de to? Filmen udfolder sig fra dette elskende udgangspunkt i forskellige retninger, hvor man også møder andre af byens nuancerede skæbner.

Således går en håndfuld liv på kryds og tværs af hinanden indhyllet i kærlighedsforviklinger, venskaber og svære følelser. Her stræbes både efter tosomhed, uforpligtende sex og et forsøg på at finde retning i det svære liv. ’Lev, elsk, Paris’ er således en meget menneskelig film, hvor der er plads til alt det uperfekte. Alt det besværlige. Alt det, der spænder ben for et bedre liv.

Jeg mærker en menneskelig oprigtighed i samtlige af filmens portrætter. Der er naturlighed i spillet og skuespillernes tilstedeværelse, hvor manuskriptets ord ligger troværdigt og veloplagt i munden. Man finder bl.a. her Lucie Zhang som den egenrådige Emilie, Makita Samba er den følelsesforvirrede Camille, mens Noémie Merlant indtager rollen som Nora, der forsøger at starte på en frisk.

Jacques Audiard har med andre ord skabt en både sanselig og sitrende storbyfortælling om unge skæbners stræben efter at finde både kærligheden, venskaber og den rette plads i livet. Det er levet liv i forførende filmisk form, der fint får et greb om livet på mig. Jeg møder således undervejs også mig selv og det liv, jeg lever. Det liv jeg ønsker at leve og den fremtid, der venter forude.

’Lev, elsk, Paris’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Lev, elsk, Paris’ har biografpremiere den 12. maj.