‘Everything Everywhere All at Once’ bobler af fortælleglæde

Biografanmeldelse: Forrygende skør, medrivende opfindsom og kampsportsvoldsom. Den univers-opsplittende ’Everything Everywhere All at Once’ er det hele på en gang og mere til. Det starter dog ganske roligt og meget normalt. Evelyn og hendes mand Waymond har et vaskeri og er i økonomiske vanskeligheder. Et slidsomt liv, hvor hver dag ligner den forrige.

Som du nok har gættet, vendes der snart op og ned på Evelyns liv og verden. Det viser sig nemlig, at der findes uendelige parallelle universer – og hermed også et utal af alternative versioner af Evelyn og hendes liv. Det går nu hverken værre eller bedre end, at den godt 60-årige Evelyn pludselig står med opgaven at redde intet mindre end sit eget og alle andre universer fra undergang.

Det er den korte version af den visuelt sprudlende film, der med overraskende klippestil og en sand pallette af opfindsomme alternative universer giver medrivende liv til sin historie, der handler om meget andet end at redde universerne fra at gå under. Det er også en film om bl.a. familie, ens forventninger til – og selve meningen med – livet samt forholdet mellem mor og datter.

Evelyn og datteren Joy har nemlig et problemfyldt forhold. Joy lever bl.a. ikke op til sin mors forventninger, mens Evelyn også har svært ved at vænne sig til, at Joys kæreste er en kvinde. Generationsforskelle, familierelationer og selve essensen af livet samt de mange valg og fravalg, man tager smides således veloplagt ned i en boblende gryde af multiverser. Aldeles medrivende!

Michelle Yeoh er intet mindre end en sand badass som Evelyn, der indtager en række alternative versioner af sin karakter. Bl.a. en kendt sangerinde, en med pølser som fingre (!) samt en yderst kampdygtig version, hvilket afføder flere vildt virile og overraskende slåskampe, mens der bestemt også filmen igennem er godt med fart på absurd, bizar og grotesk humor.

Man må dog hverken glemme en nærværende Ke Huy Quan som Waymond, Stephanie Hsu som småfortumlet Joy og Jamie Lee Curtis som slagfærdig skrankepave. De to filmskabere Dan Kwan og Daniel Scheinert har med ’Everything Everywhere All at Once’ skabt en både visuelt overrumplende, herligt vanvittig og tankevækkende filmoplevelse, der satte sig i hele min krop. Stærkt!

’Everything Everywhere All at Once’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Everything Everywhere All at Once’ har biografpremiere den 12. maj.