Flyvende fart på Tom Cruise og følelserne i ‘Top Gun: Maverick’

Biografanmeldelse: Det startede tilbage i 1986 med Tony Scotts Tom Cruise-klassiker ’Top Gun’. Nu hele 36 år senere er den rebelske jagerpilot Pete ’Maverick’ Mitchell tilbage i flyvende fart i luften, hvor han hører hjemme. Men hvad er egentlig sket mellem den første film og dens nye efterfølger ’Top Gun: Maverick’? I grunden ikke så meget, hvad angår vores charmerende hovedperson.

Maverick er stadig plaget af de tragiske begivenheder i den første film, hvor han mistede sin wingman og ven ‘Goose’ i luften. Han bærer skylden på sine skuldre, det selvom han blev frikendt for at være netop skyld i vennens død. Maverick er desuden heller ikke avanceret i det militære hierarki, men har stædigt kæmpet for at holde sig på vingerne og ikke ende bag et skrivebord.

Han er altså fortsat at finde i sit elskede cockpit som testpilot, mens bl.a. hans gamle ven Tom ’Iceman’ Kazansky er steget i graderne og nu er admiral. Det går dog hverken værre eller bedre end, at Maverick beordres til at undervise et hold nye rekrutter på den eftertragtede skole TOPGUN. Han er ikke meget for det, men det er den eneste måde, han kan forblive luftbåren.

Med en farlig mission lige om hjørnet, er det nu Mavericks opgave at gøre de unge piloter endnu bedre, end de allerede er. Men kan han løfte den rolle? Og hvad med den unge rekrut Bradley ‘Rooster’ Bradshaw, der er netop Gooses søn? Fortid og nutid mødes således i dramatisk parløb både på landjorden og højt til vejrs. Det er både rørende og engagerende.

I det hele taget er der godt schwung på følelserne i fortællingen, der måske nok rammer klichéerne lige i røven, men leverer dem ovenud veloplagt og således holder underholdningsværdien fornemt i luften. For bl.a. er netop også scenerne med jagerflyene på vingerne vilde, voldsomme og vildt medrivende. Jeg får selv et sug i maven og pulsen op. Stærkt!

Så selvom der måske ikke er sket så meget siden sidst – eller hos vores hovedrolle og klare helt, bider filmen sig fast i mig, mine følelser og hele min krop med sine spektakulære og veliscenesatte actionscener. Derfor er det absolut også til at leve med filmens mindre vellykkede aspekter. Bl.a. er ikke alle karakterer lige velbeskrevne. Men the need for speed indfries i fornemt parløb med de store følelser.

’Top Gun: Maverick’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Top Gun: Maverick’ har biografpremiere den 26. maj.