Flyvende fart på Tom Cruise og følelserne i ‘Top Gun: Maverick’

Biografanmeldelse: Det startede tilbage i 1986 med Tony Scotts Tom Cruise-klassiker ’Top Gun’. Nu hele 36 år senere er den rebelske jagerpilot Pete ’Maverick’ Mitchell tilbage i flyvende fart i luften, hvor han hører hjemme. Men hvad er egentlig sket mellem den første film og dens nye efterfølger ’Top Gun: Maverick’? I grunden ikke så meget, hvad angår vores charmerende hovedperson.

Maverick er stadig plaget af de tragiske begivenheder i den første film, hvor han mistede sin wingman og ven ‘Goose’ i luften. Han bærer skylden på sine skuldre, det selvom han blev frikendt for at være netop skyld i vennens død. Maverick er desuden heller ikke avanceret i det militære hierarki, men har stædigt kæmpet for at holde sig på vingerne og ikke ende bag et skrivebord.

Han er altså fortsat at finde i sit elskede cockpit som testpilot, mens bl.a. hans gamle ven Tom ’Iceman’ Kazansky er steget i graderne og nu er admiral. Det går dog hverken værre eller bedre end, at Maverick beordres til at undervise et hold nye rekrutter på den eftertragtede skole TOPGUN. Han er ikke meget for det, men det er den eneste måde, han kan forblive luftbåren.

Med en farlig mission lige om hjørnet, er det nu Mavericks opgave at gøre de unge piloter endnu bedre, end de allerede er. Men kan han løfte den rolle? Og hvad med den unge rekrut Bradley ‘Rooster’ Bradshaw, der er netop Gooses søn? Fortid og nutid mødes således i dramatisk parløb både på landjorden og højt til vejrs. Det er både rørende og engagerende.

I det hele taget er der godt schwung på følelserne i fortællingen, der måske nok rammer klichéerne lige i røven, men leverer dem ovenud veloplagt og således holder underholdningsværdien fornemt i luften. For bl.a. er netop også scenerne med jagerflyene på vingerne vilde, voldsomme og vildt medrivende. Jeg får selv et sug i maven og pulsen op. Stærkt!

Så selvom der måske ikke er sket så meget siden sidst – eller hos vores hovedrolle og klare helt, bider filmen sig fast i mig, mine følelser og hele min krop med sine spektakulære og veliscenesatte actionscener. Derfor er det absolut også til at leve med filmens mindre vellykkede aspekter. Bl.a. er ikke alle karakterer lige velbeskrevne. Men the need for speed indfries i fornemt parløb med de store følelser.

’Top Gun: Maverick’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Top Gun: Maverick’ har biografpremiere den 26. maj.

‘Hændelsen’ er et knugende, brutalt og nådesløst drama

Biografanmeldelse: Det franske drama ’Hændelsen’ er en hård film at se. Den er både knugende intens, visuelt brutal og ubønhørlig i sin udfoldelse af fortællingen om den unge studerende Anne, der i 1960’ernes Frankrig bliver uønsket gravid. Abort er her ikke lovligt og derfor heller ikke en mulighed ad officiel vej, mens et barn også vil betyde udelukkelse fra uddannelsen.

Med andre ord står Anne i en svær situation, hvor hun pludselig ser ind i en fremtid med drømme, der kan synke i grus, hvis hun får barnet. Anne starter derfor på at finde ud af, hvordan hun ad omveje kan få en abort. Det er starten på en grusom rejse ind i et liv på gyngende grund, hvor ikke kun den gravide kvinde kæmper imod at blive mor, men også hvor andre involverede parter underbygger dramaet.

Det er det i grunden ganske simple udgangspunkt for en film, som bestemt er engagerende nuanceret og tematisk kompleks i sin måde at fortælle sin historie på samt ikke mindst i skildringen af Anne og hendes følelsesliv. Her indtager en gribende Anamaria Vartolomei hovedrollen med nerve og nærvær. Hun er pokkers god. Jeg er med hende hele vejen ind i det levende mareridt.

’Hændelsen’ udvikler sig nemlig i en konstant mere og mere foruroligende, nervepirrende og rystende retning, hvor dramaet nærmest går hen og bliver af helt thriller-lignende karakter. Ja, det bliver nærmest en gyser. Det er i hvert fald et levende mareridt for den unge Anne, jeg her er vidne til. Det med mine egne nerver uden på tøjet, med en støt stigende puls og en klump i halsen.

Instruktør og medforfatter Audrey Diwan har skabt en fortælling, der er interessant fra både et historisk og tematisk perspektiv, men som bestemt også som ren filmisk rutsjebanetur river mig med af sine rå billeder og et gribende lydlandskab. ’Hændelsen’ er ganske vist en ubarmhjertig og ubehagelig film at se, men det er bestemt også en fremragende filmoplevelse, jeg ikke ville være foruden.

’Hændelsen’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Hændelsen’ har biografpremiere den 25. maj.

‘The Batman’ bringer den brutale hævner tilbage i dystert hopla

Flagermusen er tilbage på 4K Ultra HD: Batman er tilbage for fuld dysterhed. Mørket lukker sig nemlig i ’The Batman’ om Gotham City, både visuelt, men også i overført betydning. Kriminaliteten er tårnhøj og stofferne florerer i gaderne. Ikke nok med det, så indfinder en gal seriemorder sig i byen, der under navnet Riddler slår højtstående personer ihjel og efterlader kringlede gåder på gerningsstederne.

Det er nu op til Batman – som disse gåder bl.a. adresseres til – at stoppe morderen, inden han slår til igen. Og igen. Og igen. Med hjælp fra kriminalbetjent Gordon begiver Nattens Ridder sig nu ind i et menneskeligt mørke. Både sit eget, morderen og byens mørke. Han vil gøre en forskel. Han vil udradere ondskaben. Give håb til en by i forfald. Men hvad vil det koste ham og byen?

Den kappeklædte helt er altså tilbage i ny og intimiderende form, der gemmer på en mut Robert Pattinson bag masken. Han er en god, melankolsk og alvorlig Batman, men en mindre formfuldendt Bruce Wayne. Det her er klart Batmans film. En ung Batman, der er ved at finde sit fodfæste som helt, mens historien mere smager af thriller og detektivfortælling end af tjubang og superhelte-action. Det fungerer.

’The Batman’ er mørk, mørkere, mørkest. Det er alvor og gravalvorligt, når vi også støder på skurke som en klam udgave af the Penguin og gangsterbossen Carmine Falcone samt en tvetydig Catwoman, der ligeledes er på jagt i natten. Paul Dano er frygtindgydende vanvittig som Riddler, Colin Farrell ukendeligt ækel som Penguin og Zoë Kravitz er en hårdtslående sensuel Catwoman. Stærkt!

Med filmens spilletid på hele tre timer, bliver fortællingen – dens kompleksitet til trods – desværre sine steder lidt lang i spyttet, mens bl.a. også nogle psykologiske mekanismer i Batman-karakteren af og til bliver skåret lidt for meget ud i pap. Det sagt, er instruktør og medforfatter Matt Reeves lykkedes virkeligt dragende godt med at dystert univers, der huser overbevisende ondskab og kold kynisme.

Jeg er ganske enkelt forgabt i det mørke univers, filmens sine steder vaklende skridt til trods. ’The Batman’ er kort fortalt et dejligt dystert dyk ned i Batman-myten og et spændende nyt spark til helten, hvor jeg dog håber på et bedre indblik i Bruce Wayne i fremtiden. For vi får forhåbentlig endnu en film – og gerne flere – i denne nye inkarnation af universet med Gothams frelser: The Batman!

4K Ultra HD og ekstramateriale: Den dystre film og her mørke billedside kommer flot til sin ret på det billed- og lydlækre 4K Ultra HD-format. Kontrasten er indtagende, farverne veldefinerede og billedet skarpt, mens også lydsiden får lov til både at buldre og være mere stille. Herudover følger filmen også med på Blu-ray, mens man desuden får mere end to timers ekstramateriale at dykke ned i.

’The Batman’ udkommer på Blu-ray og 4K Ultra HD den 2. juni.

Zombierne er tilbage med ‘Resident Evil – Welcome To Raccoon City’

Sultne zombier på 4K Ultra HD: Det hele startede som bekendt med det yderst uhyggelige og blodige zombie-spil ‘Resident Evil’. Siden da er det blevet til endnu flere spil og ikke mindst en længere række af film med Milla Jovovich i hovedrollen med zombier på nakken. Nu vender vi så tilbage til det skræmmende og splattede univers med ‘Resident Evil – Welcome To Raccoon City’.

Den såkaldte Raccoon City var engang et blomstrende hjem for den farmaceutiske gigant Umbrella Corporation, der dog som bekendt også har sin del af hemmeligheder bag murenen. Nu er byen imidlertid så godt som død. Eller det vil sige ikke helt død. For ja, som du nok har gættet, så er der liv i de levende døde, som her atter engang spreder død og ødelæggelse.


For godt nok efterlod Umbrella Corporation byen som en gold ødemark, men lige under overfladen lurer en grusom  ondskab. Så da denne sultne ondskab bliver sluppet løs, er det nu op til en hårdttrænet og skydeklar gruppe af overlevende ikke kun at afsløre sandheden bag netop Umbrella Corporation, men altså også bare at overleve de splattede strabadser.

Historien byder på en række velkendte karakterer fra spiluniverset, blandt andet fra netop det allerførste spil. Her er altså ingen Milla Jovovich til at redde dagen. Desuden er ‘Resident Evil – Welcome To Raccoon City’ et frisk reboot af franchisen, hvorfor historien her ser bort fra de øvrige film i serien. Så bered jer på ny og blodig zombie-underholdning!

Med ‘Resident Evil – Welcome To Raccoon City’ er der således sat en blodig streg i sandet med fokus på en ny start, hvilket forhåbentlig også bliver en start på en række nye film i de uhyggelige, urovækkende og splattede zombie-univers! For med denne friske nye film, er der i hvert fald lagt op til endnu et gruopvækkende kapitel i det univers, der altså startede som det sidenhen meget populære ‘Resident Evil’-spil.

4K Ultra HD og ekstramateriale: Filmen tager sig på det billed- og lydoptimerede 4K Ultra HD-format virkeligt lækkert ud. Her er engagerende dybde og nuanceret liv i billedet, mens lydsiden får lov til at krube helt ind under huden. Herudover medfølger filmen også på Blu-ray, mens man også finder en omgang ekstramateriale, hvor man således kan dykke yderligere ned i både filmen og universet bag.

‘Resident Evil – Welcome To Raccoon City’ udkommer på dvd, Blu-ray og 4K Ultra HD den 17. maj.

Flere dumheder og hjernedøde stunts med ‘Jackass Forever’

Vanvittig stunts på Blu-ray: Så sker det! Drengene fra Jackass er tilbage i filmisk form med ‘Jackass Forever’. Der er gået intet mindre end 11 år siden sidst. Så kan de efterhånden halvgamle drengerøve leve op til deres gamle stunts og farlige dumheder? Svaret er faktisk et ja. For dumheden og de vanvittige idéer er stadig i højsædet, når holdet af Jackass-medlemmer kaster sig ud i både lort, fuldt firspring og alskens klamheder.

Denne gang gøres bl.a. vores allesammens Johnny Knoxville og co. selskab af en række nye og dødsforagtende rekrutter i form af ungt blod. Det er nok meget godt. For de gamle hoveder bliver altså som bekendt ikke yngre. Derfor kastes de nye ansigter direkte i ind i ilden aka løvens hule, hvor den blandt andet står på både udfordrede tissemænd og svedfyldt sushi. Ja, det er både klamt og nervepirrende at overvære de mange stunts.

Her er en overvægt af de mange fysiske strabadser, der blandt andet også involverer slangebid og store kroppe, der maser mindre kroppe samt sin del af skridt, der bliver godt og grundigt smadrede. Ja, alt er for så vel ved det gamle i Jackass-land. Det selvom alderen trykker, hvorfor noget af ungdommens kådhed altså også er røget i løbet af årene.

Det er derfor også godt at se, hvordan de nye hoveder kaster sig dødforagtende og dumt ud i den ene udfordring efter den anden i et ræs om både at overgå hinanden, men altså også de gamle Jackass-mestre. Det er så absolt fortsat både dumt, men altså også ganske ok og hjernedød underholdning.

‘Jackass Forever’ er for fans højst sandsynligt et nostalgisk og kærkomment gensyn med ikke mindst de gamle hoveder, men mon ikke også de nye ansigter i flokken vil tage kegler, når først de halsbrækkende og dybt dumme stunts ruller afsted i en blanding af Jackass-nostalgi og kærlige drengestreger. Mon Johnny Knoxville, Steve-O, Chris Pontius, Preston Lacy, Dave England, Jason ‘wee Man’ Acuña med flere har mere i sig efter den her?

‘Jackass Forever’ udkommer på dvd og Blu-ray den 23. maj.

 

Michael B. Jordan vikles ind i actionfyldt konspiration i ‘Without Remorse’

Action på Blu-ray: Der er vist ikke den store tvivl om, at Michael B. Jordan kan finde ud af at slå på tæven. Det har han mere end bevist i sin boksende rolle i de medrivende Creed-film, der som bekendt udspringer af Rocky-franchisen. Han viste også også muskuløs figur som skurken Killmonger i superheltefilmen ‘Black Panther’. Med actionthrilleren ‘Without Remorse’ er han trukket i militærtøjet og taget automatvåben med.

Michael B. Jordan spiller nemlig her hovedrollen i historien om Tom Clancys actionhelt John Kelly. Haner en hårdtslående Navy SEAL, hvis liv bliver forandret for evigt, da hans hustru myrdes. Han vil nu hævne sin store kærlighed, hvilket dog ikke kommer til at gå helt så let. For pludselig står han midt afsløringen af en international konspiration – og hvad gør man så lige?

John Kelly finder sig således nu splittet mellem personlig ære og loyalitet over for sit fædreland, mens han må kæmpe mod en lang række af dødsensfarlige fjender i håbet om at undgå en katastrofe. Her er altså lagt en klassisk hævnfortælling på skinner, der dog krydres med netop konspirationer og hemmeligheder, mens der skydes med skarpt og eksplosionerne brøler.

‘Without Remorse’ er baseret på forfatteren Tom Clancys bog af samme navn fra 1993, hvor den højspændte fortælling om actionhelten altså har fået sig en eksplosiv opdatering med den talentfulde Michael B. Jordan i hovedrollen. Filmens ene forfatter er desuden ingen ringere end Taylor Sheridan, der bl.a. har forrygende manuskripter til ‘Sicario’, ‘Wind River’ og ‘Hell or High Water’ på sit CV.

‘Without Remorse’ er altså en omgang actiontæv med karismatiske og hårdtslående Michael B. Jordan i front. Blu-ray-udgivelsen byder desuden på en lille omgang ekstramateriale. Her finder man fire forskellige featuretter, der ser nærmere på filmen og dens tilblivelse, herunder blandt andet netop karakteren John Kelly og ikke mindst filmens actionscener.

‘Without Remorse’ udkommer på Blu-ray den 2. maj.

Man bliver i godt humør af Pixars sjove og rørende ‘Turning Red’

Animationsfilm på Blu-ray: Jeg har faktisk aldrig haft en sådan rigtig nederen oplevelse med en af Pixars animationsfilm. De har kort fortalt et højt bundniveau. Tænk blandt andet blot på titler som filmene i Toy Story-serien og i Monsters Inc.-universet samt ‘Finding Nemo’, ‘The Incredibles’ og ‘Ratatouille’, videre til ‘WALL-E’, ‘Up’ og ‘Inside Out’ samt de nyere ‘Soul’ og ‘Luca’. Med ‘Turning Red’ er Pixar bestemt igen i animations-hopla.

Man møder her den smånørdede og selvtillidsfulde 13-årige Mei Lee. Hun er højt på strå og kæk i replikken, men er også splittet mellem at forblive sin mors pligtopfyldende datter og så at omfavne det uregerlige følelsesliv, som ungdommen blandt andet også afføder. Denne splittelse bliver snart meget tydelig – også overfor hendes flok af tætte venner.

© 2022 Disney/Pixar

For ikke alene sker der mange forandringer i livet omkring Mei Lee – så som i interesser, fyre og venner – men også i hendes krop, der på noget mystisk vis forvandles til en stor og rød kæmpepanda, når hun bliver for meget grebet af følelsernes vold – og hvordan kontrolerer man lige sine følelser, når de bruser afsted? Det spørgsmål må Mei Lee forsøge at besvare, hvis ikke hele hendes liv og verden skal ramle sammen om ørerne på hende.

‘Turning Red’ er altså ikke alene en medrivende animeret og veloplagt fortalt film, men også en film, der behandler interessante og komplekse tematikker som både det at gå fra barn til voksen, videre til problematikker, der kan være i ens familie og de forventninger ens forældre har til en. De forventninger, der er til, hvordan ens eget liv skal være og tage sig ud. Det er blandt andet netop den problematik Mei Lee står midt i her.

© 2022 Disney/Pixar

Pixar formår med andre ord atter engang at tage fat i svære problemstillinger, som de fleste af os kender til – eller kommer til at kende til. Netop den af og til forvirrende vej fra barn til voksen samt et tema så stort som ens skæbne her i livet. Det at tage hånd om sit eget liv – modsat at lade sig presse i en bestemt og fastsat retning. ‘Turning Red’ er således en morsom og underholdende film, der bestemt også har sin del af tematikker, der maner til eftertanke.

‘Turning Red’ udkommer på dvd og Blu-ray den 3. maj.

Kom med på en hjertevarm tur til Paris med ‘Rose’

Dansk drama på streaming: Den danske instruktør Niels Arden Oplev har også skrevet det danske og hjertevarme drama ‘Rose’. Det med udgangspunkt i sit eget liv og relationer. Han er manden bag bl.a. film som ’Drømmen’, ’Mænd der hader kvinder’ og ’Ser du månen, Daniel’. Med ’Rose’ går turen ned gennem Europa til Paris med Sofie Gråbøl i hovedrollen som den skizofrene Inger.

Med på turen har Inger sin søster, den omsorgsfulde Ellen og hendes forstående mand, der tager tingene oppefra og ned. De spilles af henholdsvis Lene Maria Christensen og Anders W. Berthelsen. Turen foregår i en bus sammen med en gruppe andre ferieklare danskere. Det er dog ikke sådan lige at holde humøret lige højt hos deres medturister.

Ikke mindst opstår der sin del af gnidninger mellem Inger og en noget strid rektor, der spilles dejligt knotten af Søren Malling. Således er der indlagt en smule drama i foretagendet, der også byder på sin del af sjove indspark og scener, hvor ikke mindst Inger er afsender på morsomhederne. Det bl.a. med sine noget bramfrie udbrud i samspil med de øvrige feriegæster.

Det er sådan set ikke fordi, at Ingers skæve ”oneliners” ikke er ok morsomme, men der går lidt stampe i det, når man også for tredje, fjerde og femte gang skal overvære samme komiske trick. Sofie Gråbøl gør det dog ganske ok som Inger, der med et hemmeligt minde om en fransk summerflirt fra sin ungdom også får lagt et mere nuanceret følelsesliv til karakteren, der dog aldrig rigtig griber mig.

Det gør sig desværre gældende for filmen meget af tiden, hvor historien noget forudsigeligt rammer alle de narrative punkter, man har set et utal af gange før. Opture, nedture og opture igen. Det uden at skulle afsløre noget her. Selvom man nok selv kommer til at se plotdrejninger på afstand. Det er en skam, at klichéerne rammer noget tungt, hvor tematikken og hovedpersonen kunne være skildret mere interessant.

Niels Arden Oplevs hjertevarme drama ’Rose’ ender med andre ord desværre som en lidt for forudsigelige sag, selvom temaer som bl.a. familie, venskaber og ungdommens berusende forelskelse er i spil samt ikke mindst og naturligvis en historie med en skizofren og midaldrende kvinde i hovedrollen. Desværre løfter det hele sig aldrig sådan rigtigt op over at være en noget forglemmelig, men dog sød lille film.

’Rose’ udkommer som digitalt køb den 16. maj, på dvd den 19. maj og som digital leje den 06. juni.

’Hatching’ er et fascinerende finsk fuglegys

Biografanmeldelse: Hvad gemmer der sig mon i det mystiske lille æg, som den unge Tinja en dag finder ude i skovens dystre stille ro? Det mysterie har et grotesk svar i den fascinerende finske fuglegyser ’Hatching’. Jeg vil dog ikke afsløre æggets hemmelighed, men sige så meget som, at der venter en dejligt bizar, sorthumoristisk og bidsk sag af en skrækfilm.

Ægget vokser sig nemlig i nattens mulm og mørke større og større, mens Tinja forsøger at holde det gemt for sin på overfladen idylliske familie. Her videoblogger hendes overkorrekte mor nemlig om familiens ih og åh så perfekte liv, hvor faren ser passivt til, mens Tinja og hendes lillebror synes at have en vidunderlig hverdag. Det er dog ikke just tilfældet.

Tinjas mor er nemlig af den dominerende slags, der presser datteren ud over grænsen for, hvad rimeligt er i forbindelse med hendes fritidsinteresse som gymnast. Her godtages de mindste fejltrin ikke. Det er dog ikke kun her, at familiedynamikken er usund, hvilket fortællingen i sit snigende rolige tempo får foldet dragende ud. Det er både ubehageligt og satirisk morsomt.

’Hatching’ er nemlig på en gang urovækkende og ulækker samt komisk og grotesk, hvor filmen snor sig mere og mere ind i gyserland, efterhånden som historien skrider frem. Det er med ganske sikker hånd, at den spillefilmsdebuterende instruktør Hanna Bergholm griber sin fortælling an og ruller den ud med fin sans for familiemedlemmerne og ikke mindst mor-datter-forholdet.

Desværre forfalder filmen et par steder til lidt klichétunge gysereffekter, der kan ses på lang afstand, hvorfor de ikke har den ønskede effekt på mig. Det sagt, så er her helt overordnet tale om en dejligt bizar omgang gru, der byder på herligt klamme og praktiske effekter, mens den underliggende og grumme stemning ganske fermt holdes ved lige filmen igennem.

Siiri Solalinna gør virkelig god figur med sit portræt af Tinja, der er fanget under sin mors dominans og æggets grumme hemmelighed. Her skal Sophia Heikkilä med sit satirisk velspillede portræt af en mor, der overkorrekt forsøger at fremstå mere perfekt end perfekt også fremhæves. Her hober skeletterne sig op hos den lille familie, der får sit at se til, når først ægget udklækker.

’Hatching’ får 4 ud af 6 stjerner:



’Hatching’ har biografpremiere den 19. maj.

‘Große Freiheit’ er smertelig, gribende og klaustrofobisk

Biografanmeldelse: Den både gribende og smertelige fortælling i det forknytte drama ’Große Freiheit’ udspiller sig i efterkrigstidens Tyskland over en længere årrække. Ganske vist er krigens rædsler forbi, men for Hans Hoffmann er pinslerne ikke overstået. De er dog af en anden karakter. Han ryger nemlig ind og ud af fængslet under den såkaldte paragraf 175, der kriminaliserer homoseksualitet.

Det er livet bag fængslets omklamrende mure, vi følger og her den forpinte og ordknappe Hans, som blot forsøger at overleve og finde vej i livet under de brutale og rå forhold. Der synes dog ikke at være meget lys for enden af tunnelen, da friheden for ham altså ikke harmonerer med den diskriminerende lovgivning, der gang på gang undertrykker og fratager ham friheden.

’Große Freiheit’ besidder ikke meget håb i sin fortælling, der med knugende nærvær griber mig i maven og holder fast som en uløselig knude. Jeg mærker og føler med Hans og hans undertrykte liv, hvor kærligheden synes at være ude af syne bag de tonstunge fængselsmure. Han får dog stille og roligt opbygget et par sparsomme venskaber i fængslet, men der er ikke meget plads til ømhed.

Selvom Franz Rogowski ganske vist ikke siger meget i rollen som den indestængte Hans, siger han alverden med hele sit kropslige væsen og i sin nærværende gestik. Hans tunge øjne kigger ud i en fremtid uden lys. Jeg kigger med og kan filmen igennem ikke tage øjnene fra ham. Han er drøngod på samme måde som også den rå miljøbeskrivelse i fængslet tager engagerende fat i mig.

Hertil bliver portrættet af Hans bakket virkelig gribende godt op af bl.a. Georg Friedrich i rollen som cellekammeraten Viktor, der ikke just har det nemt med paragraf 175 og Hans’ seksuelle orientering. ’Große Freiheit’ er ganske enkelt et yderst velfortalt skæbneportræt og en historie om en forfærdelig lov og dens menneskelige konsekvenser. Det er barsk, men også en forrygende filmoplevelse.

’Große Freiheit’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Große Freiheit’ har biografpremiere den 19. maj.