Man bliver i godt humør af Pixars sjove og rørende ‘Turning Red’

Animationsfilm på Blu-ray: Jeg har faktisk aldrig haft en sådan rigtig nederen oplevelse med en af Pixars animationsfilm. De har kort fortalt et højt bundniveau. Tænk blandt andet blot på titler som filmene i Toy Story-serien og i Monsters Inc.-universet samt ‘Finding Nemo’, ‘The Incredibles’ og ‘Ratatouille’, videre til ‘WALL-E’, ‘Up’ og ‘Inside Out’ samt de nyere ‘Soul’ og ‘Luca’. Med ‘Turning Red’ er Pixar bestemt igen i animations-hopla.

Man møder her den smånørdede og selvtillidsfulde 13-årige Mei Lee. Hun er højt på strå og kæk i replikken, men er også splittet mellem at forblive sin mors pligtopfyldende datter og så at omfavne det uregerlige følelsesliv, som ungdommen blandt andet også afføder. Denne splittelse bliver snart meget tydelig – også overfor hendes flok af tætte venner.

© 2022 Disney/Pixar

For ikke alene sker der mange forandringer i livet omkring Mei Lee – så som i interesser, fyre og venner – men også i hendes krop, der på noget mystisk vis forvandles til en stor og rød kæmpepanda, når hun bliver for meget grebet af følelsernes vold – og hvordan kontrolerer man lige sine følelser, når de bruser afsted? Det spørgsmål må Mei Lee forsøge at besvare, hvis ikke hele hendes liv og verden skal ramle sammen om ørerne på hende.

‘Turning Red’ er altså ikke alene en medrivende animeret og veloplagt fortalt film, men også en film, der behandler interessante og komplekse tematikker som både det at gå fra barn til voksen, videre til problematikker, der kan være i ens familie og de forventninger ens forældre har til en. De forventninger, der er til, hvordan ens eget liv skal være og tage sig ud. Det er blandt andet netop den problematik Mei Lee står midt i her.

© 2022 Disney/Pixar

Pixar formår med andre ord atter engang at tage fat i svære problemstillinger, som de fleste af os kender til – eller kommer til at kende til. Netop den af og til forvirrende vej fra barn til voksen samt et tema så stort som ens skæbne her i livet. Det at tage hånd om sit eget liv – modsat at lade sig presse i en bestemt og fastsat retning. ‘Turning Red’ er således en morsom og underholdende film, der bestemt også har sin del af tematikker, der maner til eftertanke.

‘Turning Red’ udkommer på dvd og Blu-ray den 3. maj.