‘Drive My Car’ er skrøbelig eftertænksomhed og gribende drama

Biografanmeldelse: Det japanske og underspillede drama ’Drive My Car’ har ikke travlt. Her hastes der ikke gennem den ene scene efter den anden. Her tager instruktør Ryûsuke Hamaguchi sig dejligt god tid til at fortælle sin historie og lade sine karakterer få nuanceret liv, hvor der filmen igennem bygges flere og fine lag til både personerne og fortællingens tematikker.

Vi møder her teaterinstruktøren og skuespilleren Yûsuke Kafuku, der er i et forelsket og komplekst forhold med sin hustru gennem 20 år, forfatteren Oto Kafuku. De udveksler både idéer i hver deres skabende regi samt intime tanker og deler nærværende stunder. Det er dog ikke kun ren idyl mellem de to. Noget skurrer lige under en dirrende overflade.

En tragedie indtræffer imidlertid en dag, hvilket vender op og ned på livet, mens det bliver det sørgmodige afsæt for en eftertænksom historie om blandt andet fortrydelse, savn og sorg samt et melankolsk samspil mellem fortid, nutid og fremtid. Det er elegant fortalt og visuelt indtagende udfoldet med blandt andet billeder af Yûsukes gamle, røde Saab, der kører gennem landskabet.

I bilen opstår der for både Yûsuke og hans fåmælte chauffør Misaki et nyt rum, hvor der efterhånden som fortællingen folder sig ud bliver udvekslet stadigt mere dybe samtaler med de inderste følelser mellem Yûsuke og Misaki. Det er på en gang både smukt og gribende at overvære disse køreture. I det hele taget er manuskriptet dragende tilbagelænet forløst gennem fine skuespillerpræstationer.

Her finder man i front for dramaet den rolige og indelukkede Yûsuke, der gennem Hidetoshi Nishijimas få, men sikre virkemidler åbner op for et helt menneske. Tôko Miura indtager rollen som Misaki, der med traumer i bagagen og et stille gemyt gribende komplementerer Yûsuke. De to leverer fint afstemte og roligt boblende scener af dynamisk sårbarhed, følsomhed og menneskelighed.

Ryûsuke Hamaguchi har med sikker hånd om både fortælling og karakterer forløst det dejligt dvælende og rolige manuskript, der er baseret på en novelle af Haruki Murakami. Alt sammen bundet rørende sammen om tabte muligheder, nutidens sorg samt en forlist fortid, der har affødt traumer, som nu hjemsøger vores hovedkarakterer. ’Drive My Car’ er skrøbelig, elegant og dragende. Fornemt.

’Drive My Car’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Drive My Car’ har biografpremiere den 31. marts.