‘Old Henry’ er en intenst underspillet western

Biografanmeldelse: Livet går sin rolige gang på det lille landbrug, som bonden Henry og hans unge søn Wyatt møjsommeligt passer og lever af. Roen varer dog ikke ved. En dag falder Henry nemlig over en døende mand, en pistol og ikke mindst en taske fyldt med penge. Dette bliver starten på den underspillede og intenst tiltagende western ’Old Henry’.

Henry skulle naturligvis have både ladet den døende mand, pistolen og de mange penge blive liggende. Snart er tre ryttere med sherifstjerner nemlig på færten af Henry, som de mistænker for at huse både den døende mand og at være i besiddelse af pengene. De tre cowboys gør nu krav på pengesedlerne og vil ved en udlevering i så fald lade både Henry og sønnen gå.

En simpel western-præmis, som man kender den. Den enkle historie er både velfortalt og godt spillet, ikke mindst af Tim Blake Nelson som den mutte Henry, der bærer på en fortid, som han forsøger at undslippe. Ham kan jeg ikke tage øjnene fra. For selvom Tim Blake Nelson ikke gør meget i sit spil, gør han alligevel alverden med velafstemt mine, kropsholdning og stemmeføring.

Det er netop vores hovedrolleindehaver, som for mig bærer meget af filmen, der desværre går en smule i stampe undervejs, mens det dog heldigvis lykkedes med ganske sikker hånd at opbygge en dirrende intensitet på vejen mod den uundgåelige konfrontation med svirrende seksløbere. Hertil kommer stemningsskabende billeder indfanget elegant af fotograf John Matysiak.

Filmens score af Jordan Lehning er ligeledes atmosfæremættet, hvor jeg nærmest kan dufte landstedet og krudtslammet. Stephen Dorff er desuden klassisk skurk i skikkelse af den noget generiske Ketchum, men spillet med fin nerve. Filmen er dog stærkest i form af den hemmelighedsfulde Henry og i sin dragende western-atmosfære.

Instruktør og manuskriptforfatter Potsy Ponciroli har med ’Old Henry’ kort fortalt skabt en fin lille western, der ganske vist ikke på nogen måde fornyer genren og som måske nok også mister en smule nærvær undervejs. Den er dog bestemt velfortalt og har ikke mindst et yderst solidt trumfkort i skikkelse af den vejrbidte Tim Blake Nelson.

’Old Henry’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Old Henry’ har biografpremiere den 31. marts.