Tag straks på en sælsom tur til Island med ‘Lamb’

Biografanmeldelse: Langt ude i den brusende natur og omkranset af de mægtige islandske fjelde bor parret María og Ingvar. Her driver de et lille landbrug med får i pagt med naturen. Vinden suser, der er højt til himlen og langt til den nærmeste by. Dagene går med hårdt arbejde, både i marken og med fårene. En dag ændrer deres stille liv sig dog radikalt, da de gør et uventet fund i stalden.

Herfra er der ingen vej tilbage for parret, der nu sendes ned ad en sælsom og snoet sti i den islandske natur. Mystikken tager kun til, mens tematikker som sorg, afsavn og familie vikler sig engagerende omkring María og Ingvar. Fortiden spøger desuden i mere end en forstand. Det gælder her – til trods for fortællingens syrede slagside – en roligt udfoldet historie, der tør at tage sig god tid.

’Lamb’ fortælles nemlig i hænderne på instruktør og medforfatter Valdimar Jóhannsson med et sikkert samt roligt greb om dramaet, hvor naturen spiller sin helt egen smukke og ærefrygtindgydende rolle. Filmen lever nemlig ikke kun af sin både bizarre og hjertevarme historie, men også af sin bjergtagende billedside, hvor det helt eventyrlignende landskab spiller gribende op mod fortællingen.

Her er ikke tale om en plottung film, men altså en film, der også ånder og lever af sin atmosfære, sine billeder og tematikker, hvor man i dramaets menneskelige skikkelser finder Noomi Rapace og Hilmir Snær Guðnason som parret på landbruget. De lever deres ordknappe og intime liv, så jeg tror på dem og den sælsomme fortælling, de pludselig bliver en del af.

Selvom fortællingen og filmens brusende billeder er et dragende bekendtskab, mangler selve historien undervejs måske nok en smule mere dramatisk bid og psykologisk tyngde til helt at hive mig derind, hvor sorgen, afsavnet og kærligheden banker hos María og Ingvar. Det sagt, så har ’Lamb’ meget andet kørende for sig, hvorfor den momentant plotmæssige stilstand bestemt er til at leve med.

’Lamb’ er med andre ord en dejligt sælsom og naturdragende fortælling om mennesket og naturen, hvor sorgen og lykken danser kinddans med vores hovedroller sat i Islands berusende natur. Jeg kom i hvert fald på en rejse til Island, hvor hemmelighederne lever og mystikken gemmer sig langt ude i ødemarken, hvor klipperne knejser mod himlen og kærligheden kan få luft under vingerne.

’Lamb’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Lamb’ har biografpremiere den 27. januar.