Guillermo del Toros ‘Nightmare Alley’ er pokkers stemningsfuld neo-noir

Biografanmeldelse: Filmskaberen Guillermo del Toros neo-noir ’Nightmare Alley’ oser ganske enkelt af dragende stemning, hvor man bl.a. kommer med ombord hos et omrejsende cirkus. Inden det sker, åbner filmen med en både smuk og brutal scene, hvor vi møder en mand, der tilsyneladende efterlader fortiden bag sig for at starte på en frisk. Men hvorfor?

Manden hedder Stanton Carlisle og han støder nu på det nævnte cirkus. Her får han et job i slutningen af 1930’ernes USA, hvor fortællingen tager sin begyndelse. I sit nye arbejde blandt gøglere og godtfolk, slangemennesker og elektrificerede kvinder, møder Stanton den clairvoyante Zeena og tankelæseren Pete. Det bliver starten på en rejse ind i en okkult verden af fup og fiduser.

For der er naturligvis ikke helt rent mel i posen, når Zeena og Pete folder deres ”overnaturlige” show ud for øjnene af et både bondefanget og måbende publikum. Stanton får snart smag for metieren og kaster sig nu ud i den svære kunst at læse tanker, eller i hvert fald at snyde sig til at kunne det. Det sætter gang i en rejse, som Stanton dog ikke helt har kontrol over.

Jeg bliver således medrejsende i cirkusset, der knager af levet liv og huser sin del af skumle bagsider. Fortællingen lever dog ikke kun af fortællingens roligt udfoldende plot af mystik og farefuldhed, men er i høj grad også en karakterbåret fortælling, hvor man i hovedrollen som Stanton finder Bradley Cooper, der med lige dele charme og plaget melankoli giver sin karakterer nuanceret liv.

Filmen er i det hele taget befolket af interessante personager og stærke præstationer fra castet, der bl.a. også tæller Cate Blanchett som farlig femme fatale, karismatiske Toni Collette som Zeena og Rooney Mara som cirkusartisten Molly. Desuden giver en herlig Willem Dafoe den fuld skrue som cirkusdirektør, mens David Strathairn bidrager med et råt liv i skikkelse af Pete.

’Nightmare Alley’ er baseret på bogen af samme navn fra 1946, der også blev filmatiseret i 1947. I sin nye form lever fortællingen i særdeleshed af det univers og miljø, jeg træder gribende ind i, hvor bl.a. – og ikke mindst – filmens production design af Tamara Deverell og Dan Laustsens atmosfæremættede fotografering elegant indrammer den sælsomme fortælling om umage menneskeskæbner.

’Nightmare Alley’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Nightmare Alley’ har biografpremiere den 27. januar.