Den sprudlende ‘Annette’ er en magisk musical

Biografanmeldelse: Det er med visuel legesyge, musikalsk dynamik og fortællermæssige overraskelser, at Leos Carax’ både åbner sin musical ’Annette’ og fastholder disse fortrin. Jeg hvirvles nemlig her ind i et univers, hvor livet sitrer og musikken spiller, mens der undervejs i den dramatiske fortælling, indlægges sange på opfindsom vis i samspil med billedsiden og scenernes skiften.

Jeg kastes således ind på scenen i stand up-komikeren Henry McHenrys kaotiske liv samt i operasangeren Ann Defrasnoux’ stilfulde verden. De to er måske nok modsætninger: Den ene med sin provokerende humor den anden med sin skønsang på de hæderkronede scener. De er dog begge kunstnere i hver deres ret og finder da også snart sammen til dramatiske toner. Det slår gnister!

’Annette’ er fortællingen om to individer, men i høj grad deres stormombruste forhold sammen. Tag dog ikke fejl. For selvom det på papiret måske kan lyde en kende banalt med endnu en fortælling om, at sød musik opstår, når modsætninger mødes, er det blot et dramatisk afsæt for en film, der leger veloplagt med sin form og musicalens væsen. Overraskelsernes tid er i hvert fald ikke forbi.

Det er altså med at hænge på og holde godt fast i dette musikalske tog, der både buldrer voldsomt gennem landskabet, men også af og til sænker farten, hvor flere nuancer træder frem i både musikken, billederne og hos vores to hovedpersoner. Her finder man en spektakulær Adam Driver som den grænsesøgende Henry, mens Marion Cotillard er dragende som Ann.

De to går engagerende godt i spænd, men fungerer også hver for sig som individer, hvor de begge steder går i medrivende symbiose med sangene og musikken samt filmens dejligt bizarre, skøre og kulørte univers, hvor det meste og mere til synes at kunne ske. I det hele taget er her tale om en virkelig veliscenesat og ikke mindst legende musical, der går sine helt egne interessante veje.

Kort fortalt er ’Annette’ en magisk musical, der måske nok med sin spilletid på to timer og 20 minutter synes at miste lidt af sit ellers engagerende momentum af og til. Men tag ikke fejl, for det er hele turen værd, hvor hver ny scene er værd at vente på, mens musikken af gruppen Sparks hele vejen sparker liv i billederne og de medvirkende på potent, hjertevarm og helt rørende vis. Stærkt.

’Annette’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Annette’ har biografpremiere den 16. december.