Kærlighedskvaler i storbyens larm med ‘Chungking Express’

Biografanmeldelse: Det er ingen nyhed, at kærlighed både kan være det mest fantastiske i verden, men også noget af det værste, når den ikke gengældes. I den kinesiske filmskaber Wong Kar-wais ’Chungking Express’ fra 1994 driller kærligheden to betjente i Hongkongs gader i to på hinanden forskellige fortællinger, der emmer af kærlighedsvemod og stemningstung melankoli – det på den bedste måde.

Den smukt udfoldede film – som nu får biografpremiere i en nyrestaureret version – byder dog også på både lysende gnister af håb og fine dryp af humor. Tungsind balanceres med andre ord fint med kærlighedens forhåbningsfulde væsen. Fortællestrukturen er som nævnt todelt, hvor man i filmens første del møder en ung betjent, som er blevet slået op med af sin kæreste.

Simultant med ham møder vi en kvinde iført blond paryk samt regnfrakke og solbriller. Hun er jaget vildt, da hun uheldigvis har lagt sig ud med en narkobaron. Betjenten og hendes veje mødes, så hvad mon det kan afføde? Kærlighed? Eller måske endnu et tab? I den efterfølgende fortælling, ligeledes sat i storbyens brusende liv, møder vi en anden betjent, som også bearbejder et kærlighedsbrud på indadvendt vis.

Således livligt på hinanden fortalte kærlighedsfortællinger, der med temaer som kærlighedens svært gennemskuelige væsen samt tab og dynamikken mellem fremmede og venner, snor Wong Kar-wai med både svævende og hektisk kameraarbejde historierne om hinanden. Det er visuelt indtagende, men efterlader mig desværre også noget følelsesmæssigt i afstand til de medvirkende følelsesliv.

Det bliver overvejende for mig et indsmigrende visuelt ridt, der i sin todelte struktur mere pirrer mig tematisk end griber mig om hjertet. Det sagt, så er fortællingerne og deres medvirkende interessante at følge, ikke mindst takket være engagerende og velfortalte portrætter samt en legende billed- og lydside, der modsat filmens følelserne, tager fat i mine sanser.

Wong Kar-wai skildrer med andre ord i ’Chungking Express’ på visuelt engagerende vis kærlighedens væsen og forskellige facetter i en fin balancegang mellem melankoli og tungsind samt spænding og vittig varme. Det er således med fine fortællemæssige idéer og detaljer, at filmens to historier holder mig involveret, selvom mine følelser altså ikke rigtigt sættes i medsving med de medvirkendes.

’Chungking Express’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Chungking Express’ har biografpremiere den 2. september.