Brutale drab og fuld skrue på dumhed i ‘Spiral: From the Legacy of Saw’

Blodig gru på Blu-ray: Det er svært – ja, vel i grunden umuligt – at holde en god morder nede. Eller en succesfuld filmfranchise for den sags skyld. Begge dele gør sig gældende for ’Spiral: From the Legacy of Saw’, der er det nye og niende kapitel i Saw-serien, som tog sin intense begyndelse i 2004 med den blodige lille knaldperle af samme navn. Nu er de groteske og sadistiske mord tilbage!

For at sige det pænt, så er her absolut ikke tale om en gory skønsang, men snarere et gory trafikuheld af plotmæssige huller og andre umuligheder. Nå ja, og skuespillet? Det er mildt sagt set bedre. Det til trods, så langer instruktør Darren Lynn Bousmann også et par for universet dejligt grumme dødsfælder over disken, der er med til blodigt at holde sammen på løjerne, som ellers er ved at falde fra hinanden undervejs.

Det sker ikke helt. Bl.a. også takket være en spilletid på omkring de halvanden time. For ja, mere kan de brutale eskapader om en sadistiske seriemorder på rov ikke holde til. Darren Lynn Bousmann ved bestemt godt, hvad han laver – selvom han som nævnt ikke just er nogen stor personinstruktør eller for den sags skyld subtil i sin seriemorderfortælling, der har sin del af logiske udfordringer.

En fæl dræber er nemlig på færde i nattens dunkle skygger, hvor vedkommende synes at kopiere det legendariske og afdøde morder-geni John Kramer aka Jigsaw, som man kender fra franchisens øvrige film. Jagten på denne nye bestialske morder, der altid synes at være et skridt foran politiet, får imidlertid den ihærdige og temperamentsfulde kommissær Zeke på nakken.

Det bliver starter på en katten-efter-musen-jagt, hvor den kringlede efterforskning tager Zeke og hans makker med ned i en makaber verden af død og splattede mord. Ja, det er bl.a. de gruopvækkende og opfindsomme dødsfælder, der spiller en afgørende rolle i filmen, men som bekendt også i selve franchisen. Heldigvis iscenesættes her netop et par ganske neglebidende af slagsen.

De blodige træer vokser dog ikke ind i himlen. Bl.a. er Chris Rock langt fra overbevisende som Zeke, der har meget få ansigtsudtryk at gøre godt med. Øvrige medvirkende er sådan set heller ikke videre interessante, hvor man bl.a. finder Samuel L. Jackson i en mindre rolle, hvor han gør, hvad han så ofte gør, nemlig at være Samuel L. Jackson. Men nej, ’Spiral: From the Legacy of Saw’ skal ikke være realistisk og må gerne være dum og plotkrøllet umulig. Det er præcis, hvad tilfældet er – og det er også cirka ok.

’Spiral: From the Legacy of Saw’ udkommer på dvd og Blu-ray den 16. september.