‘The Green Knight’ er et billedberusende eventyr indhyllet i nedtonet magi

Biografanmeldelse: Med en utroligt dragende billedside, folder den eventyrlige fortælling om Sir Gawain sig lavmælt ud. Således åbenbares en verden af underspillet magi i den ene sanselige indstilling efter den anden. Den helt meditative fantasy-film ’The Green Knight’ er nemlig en billedbrillant rejse til en verden af magiske væsner, riddere og store slotte, hvor ære og eftermæle er af storbetydning for vores helt i front.

Her finder man netop den unge Sir Gawain, der begiver sig ud på en hård og farlig færd for at finde både sig selv og sin plads i verden samt at bevise sit værd over for sin familie og riget, han bor i. Rejsen går således ud i det mægtige landskab, der med sine frygtindgydende vidder lægger ryk til turen, hvor Gawains mål er igen at stå ansigt til ansigt med den mægtige Grønne Ridder. Et fabelvæsen, der tester dem, det møder.

Fortællingen er på den måde en både indre og ydre rejse for Sir Gawain, der med ufortyndet gåpåmod begiver sig afsted mod den Grønne Ridder for at møde sin endnu uskrevne skæbne. Det lykkedes på forunderlig vis således filmen at sammensmelte den både indre og ydre verden, hvor adskillige scener med mystisk tiltrækningskraft slår knuder på virkelighedens logik. Det er ganske enkelt fascinerende.

Filmen beror på den måde i høj grad på sin visuelle side, der i sig selv bærer på en særegen fortælling. Det med imponerende naturbilleder og billedberusende scener af drømmende magi sat i en rå, brutal og farvenedtonet virkelighed, der rummer meget mere end, hvad øjet umiddelbart ser. Det er billedbesnærende som bare pokker med en fortælling, der tør tage sig tid. God tid.

’The Green Knight’ udspiller sig nemlig i et i høj grad roligt tempo, der indbyder til en helt meditativ tilstand, hvor man overøses af de hele vejen betagende billeder, som filmens fotograf Andrew Droz Palermo på magisk vis er lykkedes med at indfange. Hertil kommer det minimalistisk dragende score af Daniel Hart, der på forførende vis understøtter billedside og fortælling.

Dev Patel indtager med alvorstung og gribende mine portrættet af Sir Gawain, som jeg med spænding følger på hele den farlige færd. Herudover spæder bl.a. Alicia Vikander til med sødme og mystik som kvindeligt modstykke. Instruktøren David Lowery er kort fortalt lykkedes med en fortryllende og tryllebindende billedside at indfange et dystert skåret eventyr, der rummer både en indre og ydre dybde.

’The Green Knight’ får 5 ud af 6 stjerner:

’The Green Knight’ har biografpremiere den 19. august.