‘Sommeren ’85’ sitrer af livlig forelskelse og uforpligtende ungdom

Biografanmeldelse: Den franske ’Sommeren ’85’ er en pokkers sanselig sommerforelskelse med ungdommelig dødsfascination i drønhed forening. Jeg blev grebet om hjertet og ramt i maven. Skønt! Filmskaberen François Ozon sætter nemlig både billeder og ansigt på ungdommens berusende følelser en varm sommer, hvor den 16-årige Alex i en sejlbådsulykke reddes af den en smule ældre og karismatiske David.

Det er ved den vibrerende varme kyst i Normandiet, man følger de to teenageres sommer sammen og spirende venskab, der sitrende udvikler sig til at være mere end blot et venskab. For Alex falder hårdt og altopslugende for David, som har smag på alt i livet og heldigvis gengælder følelserne. Det er en fortælling, der samtidig rummer en besnærende mørk undertone, hvilket bl.a. er med til at give dramaet tyngde.

Endvidere finder man nemlig to naturligt spillende unge mænd i hovedrollerne. Félix Lefebvre er den milde Alex, som dog huser en mørk dødsfascination, hvilket på elegant vis resonerer med dramaet og Davids historie. Sidstnævnte spilles med konstant levende nerve af en drenget Benjamin Voisin. De to har en gribende energi sammen, hvis deres forskelligheder på medrivende vis komplementerer hinanden.

Der er på den måde således en kærlig balance mellem de to, men også en mere farlig ubalance. De tos liflige sommerforelskelse sættes desuden fra første færd op med en helt grundlæggende spændende rammefortælling. Kort fortalt, så griber de to og deres forhold mig om hjertet hele vejen, mens der med grundfortællingens tragiske understrøm medfølger andre følelser, som fornemt nuancerer filmen.

Billedsiden og hele filmens stemning emmer af sommerens uforpligtende liv, hvor alt synes muligt i favnen på den, man med brusende følelser braser ind i helt ud af det blå. Med varme farver, dynamisk kameraføring og store vidder hensættes jeg til ungdommens eventyrsind med alle de følelser, som følger med, når solen står højt på himlen og nætterne indtages af romantik.

François Ozon har ganske enkelt skabt en sommervarm og kærlighedssitrende film med ’Sommeren ’85’, der med forførende portrætter i front og en smuk billedside tog mig med tilbage til de kulørte 80’ere med alt, hvad de indebærer af følelsesdyb forelskelse og uanede muligheder i mødet mellem to sjæle, der lever med livet uden på tøjet, men som også gives et rigt indre liv via fortællingen og de to hovedroller.

’Sommeren ’85’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Sommeren ’85’ har biografpremiere den 19. august.