‘Free Guy’ leverer videospilsaction og kæk komik

Biografanmeldelse: Det er en veloplagt og vittig Ryan Reynolds, man finder som det dramatiske og kække omdrejningspunkt i action-komedien ’Free Guy’. Det med både stor A og stort K. For her overtages den ene action-scene nærmest af den anden, mens det hele serveres med rappe replikker og fjollet fysisk komik. Det er både ok morsomt og eksplosivt medrivende… i hvert fald et stykke af vejen.

Man følger i filmen Guy, der blot er en blandt adskillige baggrundskarakterer i et populært videospil. Han har ingen som helst fri vilje, mens hans dage ikke afviger det mindste fra hinanden. En dag ændrer det sig dog, da han ved synet af en smuk kvinde, pludselig får indskydelsen at følge efter hende. Det bliver en ny start for Guy, der nu begynder at tage kontrol over sit computerskabte liv.

Virkeligheden findes altså udenfor spillet, hvor Guys rejse fra viljeløs baggrundskarakter til en sej helt følges med både forundring og begejstring, alt imens Guy forsøger at redde sin digitale by, inden virkelighedens kampe får alvorlige konsekvenser for Guy og hans verden. For simultant med historien i spillet, følger man ude i virkeligheden et par computernørders kamp mod den onde ejer af spillet.

Det er i udgangspunktet et ganske sjovt tænkt parløb mellem computervirkelighed og verdenen udenfor, hvor Ryan Reynolds er den komiske motor, der skal få det hele til at fungere i samspil med de eksplosive scener, vilde våben og ræsende køretøjer. Han er da også en veloplagt fornøjelse som den blåøjede og romantiske Guy. Men hen ad vejen bliver særligt den vilde CGI-action lidt som en hat med en hat på.

For den ellers ret ok veludførte action mister i al sin iver efter at imponere også noget af sin medrivende pondus og den fare, der egentlig også til tider skal være på færde. Det sagt, så rives jeg flere gange fint med af eksplosionerne. Desværre forfalder de ellers dejligt ligefremme og rappe løjer samt den skødesløse brug af bulder og brag i sidste ende til en omgang dræbende sukkerromantik og slap sentimentalitet.

Det kvæler noget af den ellers ret så vittige tone, der langt overvejende får filmen til at køre på skinner. Filmens to timer er desværre også lige i den lange ende for filmens og fortællingens eget bedste. Men bl.a. er Taika Waititi som computerskurk et kærkomment komisk indspark i filmen, der på trods af mine forbehold altså leverer sin del af gribende action og veltimet komik. En skam løjerne kollapser i sidste ende.

’Free Guy’ får 3 ud af 6 stjerner:

’Free Guy’ har biografpremiere den 12. august.