’Officer og spion’ er et sirligt udført retfærdighedsdrama

Biografanmeldelse: Mesterinstruktøren og en af mine favoritter, nemlig Roman Polanski, står bag det både intense og knugende drama ’Officer og spion’. Lad mig da også bare først som sidst sige, at jeg var opslugt hele vejen. Det er nemlig en helt grundlæggende spændende historie, som her folder sig dejlig detaljerigt ud i en film, der tør tage sig god tid – blandt andet til at give sine karakterer plads.

Filmen er baseret på en sand historie, som tager sit udgangspunkt i 1895. Her bliver den franske kaptajn Alfred Dreyfus degraderet for at have spioneret for Tyskland. Den ellers lovende officer bliver således dømt til fængsel på livstid. Men ikke alt er, som det umiddelbart tager sig ud. For blandt dem, der var vidne til Dreyfus’ ydmygende degradering, var oberst Georges Picquart.

Picquart bliver nu forfremmet til at stå i front for den militære efterretningsenhed, der stod bag at fælde Dreyfus. Han opdager dog snart, at der stadig overleveres hemmelige information til tyskerne. Dette bliver starten på et kringlet spil for Picquart om at få sandheden for dagens lys. Ja, retfærdigheden må og skal ske fyldest. Dette viser sig dog hurtigt at være nemmere sagt end gjort.

Polanski har her et sikkert greb om ikke kun sin sirlige udfoldelse af filmens forskellige plottråde og hemmeligheder samt løbende opdagelser, men formår samtidig også at sætte et dragende tidsbillede i scene. Det blandt andet med helt klaustrofobiske og mørkt belyste kontorer, videre til hestevogne i gaderne og datidens garderobe i hvert et billede.

I front for filmen finder man Jean Dujardin som den stålsatte Picquart. Jeg har svært ved at tage øjnene fra ham i jagten på at få Dreyfus’ uskyld frem i lyset. Men han modarbejdes af de tungeste og mest magtfulde herrer. Dujardin løfter mig altså i rollen som denne utrættelige enmandshær engagerende ind i historien, hvor temaer som netop retfærdighed, videre til skyld og uskyld sættes medrivende i scene.

Det historiske drama ’Officer og spion’ er kort fortalt en engagerende instrueret fortælling med fornem sans for både plotmæssige og visuelle detaljer, mens vores mand i front, en betagende Dujardin, griber mig med sin uknækkelige tro på, at retfærdigheden må og skal ske fyldest – koste hvad det vil. For ganske vist udspiller filmen sig for mere end 100 år siden, men historien står her skarp, veloplagt og evig relevant.

’Officer og spion’ får 5/6 stjerner:

’Officer og spion’ har biografpremiere den 17. september.