Den intense genrebastard ’Antebellum’ ruskede mig drilsk rundt

Biografanmeldelse: Lad mig med det samme sige, at du bør gå så blind som muligt ind til den intense ’Antebellum’. For den skal have lov til at overraske dig på samme medrivende, brutale og tankevækkende måde som mig. Jeg blev i hvert fald rusket godt og grundigt rundt i denne genrebastard, der bevæger sig legende rundt i horrorland – det med racisme og sorte slaver i Amerika som dramatisk rygrad.

Handlingen tager sin grusomme begyndelse på en bomuldsplantage i sydstaterne, hvor én lang og uafbrudt kamerabevægelse dynamisk og brutalt slår filmens tone og tematik an – de hvides undertrykkelse af deres sorte slaver. Jeg føler mig allerede her i filmisk trygge hænder, hvor jeg forbliver hele vejen, mens filmens overraskende fortælling leger engagerende kispus med mig.

Man følger den sorte slavinde Eden, der som resten af de sorte på plantagen, bevogtes med hård hånd. Det indebærer både blodig vold og bestialsk voldtægt. Det er en grum, intens og grundlæggende spændende historie, jeg fra første til sidste billede gribes af. Det blandt andet grundet det ubehagelige magthierarki på plantagen og udfoldelsen af filmens nuancerede racisme-tematikker.

I hovedrollen som Eden finder man en fra første færd gribende Janelle Monáe, der formår både at portrættere håbløs afmagt og stålsat styrke. Hun er et klart plus i en film, der har et sikkert greb i min mave, mens jeg er vidne til de ubehagelige scener, som sættes i scene med et gribende øje for både historiefortælling og handlingernes grusomme essens. Ja, et mørkt kapitel i USA’s historie.

Det er en spillefilmsdebuterende instruktørduo, man finder bag kameraet, nemlig Gerard Bush og Christopher Renz, der også har skrevet ’Antebellum’. Det er en virkelig overbevisende debut, de to folder veloplagt ud, hvilket allerede giver mig sult efter kommende film fra deres hånd. De formår i hvert fald på filmisk legende vis at hensætte mig i intens spænding. Det med en urovækkende grundtone.

Kort fortalt er ’Antebellum’ en i særdeleshed stærk debutfilm, der ikke kun fortæller en fundamental medrivende historie, men samtidig også formår at folde en betændt tematik ud på en måde, der ikke kun er en sort/hvid skildring af raceproblematikken, men også maner til nuanceret eftertanke bag filmens ganske enkelt sikre instruktion og intense historiefortælling.

’Antebellum’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Antebellum’ har biografpremiere den 17. september.