‘En helt almindelig familie’ er et lidt for almindeligt drama

Biografanmeldelse: Det at være en familie er mange ting. Ja, der kan være mange forskellige konstallationer. Men hvad mon det gør ved en lille familie, at farmand føler sig mere som en kvinde, nu vil kaldes Agnete i stedet for Thomas og samtidig vil have foretaget en kønsskifteoperation? Det er præcis, hvad der sker i dramaet ‘En helt almindelig familie’.

I rollen som far ses Mikkel Boe Følsgaard, der med fin tilstedeværelse og troværdighed bærer rollen som både Thomas og Agnete, mens hans frustrerede hustru Helle ligeledes gør fin figur i skikkelse af en nærværende Neel Rønholt. Deres to unge piger spilles med naturlighed af henholdsvis Rigmor Ranthe som den ældste Caroline og Kaya Toft Loholt som Emma.

Det er præcis her, at filmens trumfkort kommer på banen i en film, der desværre bliver noget ordinær i sit drama, der ikke helt får følelsesmæssigt fat i mig. Men netop Kaya Toft Loholt bliver min egentlige indgang til familien og dramaet. Det er nemlig overvejende fra hendes synspunkt, at familien og faderens kønsskifte opleves og leves. Hun er virkelig forrygende.

Ja, og jeg som gik og troede, at det skulle være den noget mere erfarne Mikkel Boe Følsgaard, der skulle løbe med rampelyset. Han er som nævnt bestemt god, men Emma-karakteren er skrevet mere i centrum for fortællingen og stjæler de scener, hun er med i. Jeg mærker hendes frustrede og splittede følelser mere end hos de tre andre familiemedlemmer.

Det er både stærkt, men desværre efterlader netop dette fortællingens følelser og dramatiske tyngde noget tilbage at ønske. For det er som om, at der flere steder hoppes nogle dramatiske bindeled over. Blandt andet i, hvordan Thomas går fra far til mor – her eksempelvis med problematikkerne mellem Thomas og Helle. Der stryges lidt for let henover dette forhold.

Til gengæld er filmens tidsbillede mere helstøbt – komplet med blandt andet lavalamper og Britney Spears som det store idol hos storesøster Caroline. Men at filmen aldrig helt får fat er en skam, selvom den da føles personlig på flere punkter, hvilket ikke er så underligt, når nu den er baseret på instruktør Malou Reymanns egen opvækst med en far, der skiftede køn.

‘En helt almindelig familie’ får 3 ud af 6 stjerner:

‘En helt almindelig familie’ har biografpremiere den 20. februar.