Dramaet ‘De særlige’ er rørende fransk feel-good

Biografanmeldelse: De arbejder utrætteligt og hele tiden. Privatlivet er der ikke noget af, og de springer til uden varsel – selvom midt i dates eller på en fredag aften. Vincent Cassels Bruno og Reda Katebs Malik står altid klar i arbejdets tjeneste med at tage sig af dem, samfundet ikke kan finde plads til – de svært autistiske og andre hårdt diagnoseramte: de særlige.

Det er således dette disse to herrer og deres pressede hverdag, man følger i det franske feel-good-drama ‘De særlige’ – der dog også har en fint balanceret og alvorstung klangbund. Det er de to mænds tålmodige arbejde, professionelle partnerskab og ikke mindst stærke venskab, man her kommer ind på livet af – det sammen med rækken af dem, de tager sig af.

‘De særlige’ er ikke så meget en plotdrevet film, som det er et kig ind i en virkelighed af omsorg, konstante problematikker og svære konfliktløsninger. Her kommer netop blandt andet Vincent Cassel og Reda Kateb på banen med hver deres engagerende portræt og dynamiske interne forhold. De to er dynamit – både hver for sig og ikke mindst sammen.

Det er et på en gang rørende, tankevækkende og engagerende drama, der både fik mig til at smile og blive rørt af den godhed, de to mænd smitter deres omgivelser med. Men også deres bestemthed overfor de unge, der tages ind i gruppen af hjælpere af de ‘særlige’, der kommer under deres vinger, mens politikkerne ånder deres foretagende i nakken med mulig lukning for øje.

Filmen er den sande historie om to mænd arbejde med netop at tage sig af alle dem, som samfundet har svært ved at placere eller ganske enkelt ikke ved, hvordan de skal tage sig af. Men det er sådan set lige meget for mig, om filmen er baseret på en sand historie – eller hvor vigtig en problematik, den måtte behandle.

Det der tæller hos mig ved ‘De særlige’ er, om dramaet, miljøskildringen og karaktererne fungerer – og det gør det. Desværre mister filmen dog også lidt momentum af og til eftersom den ikke videre plotdrevne fortælling sine steder kommer til at stå lidt i stampe. Det sagt, så er blandt andre netop Vincent Cassel og Reda Kateb med til at løfte og bære filmen hele vejen i mål.

‘De særlige’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘De særlige’ har biografpremiere den 23. januar 2020.