‘Just Mercy’ er et solidt retssalsdrama krydret med grim racisme

Biografanmeldelse: Det er et tankevækkende stykke drama, der serveres med den solide ‘Just Mercy’. For her tages der nemlig blandt andet hånd om den grimme racisme, når den unge og idealistiske advokat Bryan Stevenson kæmper sagen for de sorte, der ikke selv kan eller har råd til det. At filmen er baseret på en sand historie, er kun endnu mere grumt.

I 1987 bliver den sorte skovhugger Walter McMillian nemlig dømt til døden for mordet på en ung kvinde – det selvom der foreligger i massevis af beviser, der peger på hans uskyld. Det er primært denne sag, som den velfortalte fortællingen folder sig engagerende ud omkring. For hvordan får man omstødt en sådan dom, når ordensmagten og systemet synes at være imod en?

For ikke at tale om den racisme, de sorte i filmens periode fra 1987 og frem i start-90’erne bliver forfulgt af hos politiet og i fængslerne. Det er svære vilkår for den dømte Walter McMillian, men også – og ikke mindst – den ligeledes sorte advokat, der ikke alene kæmper en række dødsdømtes komplicerede sager, men også selv oplever racisme og trusler fra politiet.

Michael B. Jordan gør god, solid og stålsat figur i rollen som den unge Bryan Stevenson, mens Brie Larson ligeledes leverer et fokuseret portræt som Bryan Stevensons kompagnon. Jamie Foxx ses som Walter McMillian, hvilket han med fint nærvær, nuancer og indlevelse bringer ud til mig. Et stærkt spillende trekløver, der er med til at holde filmen i gang, når den mister lidt momentum.

‘Just Mercy’ er nemlig noget så – måske lidt kedeligt – som et solidt spillet og solidt fortalt drama, der folder sig ud uden de store overraskelser. Den noget generiske instruktion af Destin Daniel Cretton er dog ligeledes solid – i mangel af bedre ord. Men nej, der er ikke meget personlighed i instruktionen, hvor det altså netop er de tre karakterer, som bringer karakter til filmen.

Her er med andre ord tale om et godt gammeldags drama, der er både velspillet og velfortalt, mens almengyldige tematikker som racisme, godhed og næstekærlighed er i spil – måske lige firkantet nok sat i scene sine steder, men ikke desto mindre på ganske tankevækkende vis. Det er altså i sidste ende den grundlæggende interessante historie og præstationer, som holder filmen kørende.

‘Just Mercy’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘Just Mercy’ har biografpremiere den 23. januar 2020.