Det danske krigsdrama ‘De forbandede år’ er forbandet kedelig

Biografanmeldelse: Med instruktør Anders Refns 2. verdenkrigsdrama ‘De forbandede år’ tages publikum med tilbage til 1940, hvor et knapt så romantisk billede af den nazistiske besættelse af Danmark sættes i scene. For blandt andet kommer man ind på samarbejdspolitikken i Danmark i besættelsestiden – her skildret gennem en familie med far, mor og deres fem voksne børn.

I centrum finder man den succeshulde fabriksejer Karl Skov – spillet af en altid seværdig Jesper Christensen. Han og familien lever et godt liv i overklassen på Strandvejen nord for København. Men da nazisterne i april 1940 besætter landet, vendes deres liv – som resten af landet – på hovedet. For Karl står nu overfor at skulle overleve under den tyske besættelse.

Det betyder, at han for sin egen, familien og de ansattes overlevelse også modstræbende begynder at samarbejde med tyskerne og producere til det tyske marked. Dette smertelige dilemma er således afsættet for filmens drama, hvor familien stille, men sikkert splittes ad, da der internt er meget forskellige holdninger til den politiske situation og nazistiske besættelse.

Ja, det er en interessant præmis, hvor netop moralske dilemmaer kan sættes medrivende i scene, mens et mere mørkt kapitel i Danmarks historie bliver belyst. Men ak og ve. ‘De forbandede år’ er og bliver en forbandet kedelig film. Den slæber sig afsted med ofte abrupte scener, der klippes klodset og ubehjælpsomt sammen, hvor blandt andet filmens tone skubbes ud af balance.

Desuden halter flere af de medvirkendes præstationer. Men på trods af filmens kedelige måde at folde sin fortælling ud på, gør netop Jesper Christensen god figur – intens, splittet og nærværende. Det sagt, så er det tunge manuskript svært at danse med, hvor fortællingens struktur og udførelse virker forceret og klar til en halvflad folkeskole-analyse af nuancerne under besættelsen.

‘De forbandede år’ ender altså med at være en træg film, der med sine cirka 2 timer og 30 minutter slet ikke kan bære sin fortælling hjem. Den mister konstant momentum og skydes ud af retning, hvor spændingskurven knækker og falder fladt sammen filmen igennem. Det er virkelig en skam, når nu udgangspunktet for en nuanceret skildring af Danmark under krigen er til stede. Øv.

‘De forbandede år’ får 2 ud af 6 stjerner:

‘De forbandede år’ har biografpremiere den 9. januar 2020