Den onde klovn Pennywise er formidabel i gyserne ‘It’ del 1 og 2 på Blu-ray

Klovnegys på Blu-ray: Hvad frygter du allermest her i verden? Tænk lige over det, mens du læser videre om de to gysere – nemlig ‘It’ del 1 og del 2. Her er der nemlig en ond klovn på menuen, som kan tage form af dit værste mareridt. Året er 1989 og klovnen – der går under navnet Pennywise – hærger byen Derry, hvor han på grusom vis tager børns liv på stribe. En uhyggelig præmis, der afføder på klam, voldelig og engagerende gys.

En ting er dog uhyggen, en anden er det drama, der udspiller sig i flokken af børn, der får klovnen på nakken. Her finder man nemlig en gruppe veldefinerede og ikke mindst velspillende børn, der giver skrækfilmen nerve, nærvær og følelsesmæssigt pondus. Det gælder således temaer som at føle sig udenfor, at være misforstået og at løsrive sig fra sine forældre.

Filmene går dog mere mere efter chok end krybende ond stemning. Det understreger blandt andet Pennywise – en herligt klam Bill Skarsgård – og hans forskellige gruopvækkende inkarnationer af børnenes værste frygt. Men selvom eskapaderne ikke som sådan skræmte mig, leveres der heldigvis godt med blod samt voldelige og klamme scener med blandt andet brækkede lemmer og slimet opkast. Det retter bestemt op på den for mig manglende uhygge.

Det hele starter på ny i del 2 af ‘It’. For i denne anden og sidste del i fortællingen om Pennywise, vender den dansende klovn nemlig tilbage. Der er gået 27 år siden han sidst spredte død og ødelæggelse i Derry. Dengang satte børnene i The Losers Club en stopper for dræberklovnen. Men nu må flokken af venner så vende tilbage til, hvor det hele startede.

Det bliver starten ikke kun på at få Pennywise ned med nakken, men også at finde hinanden igen og ikke mindst at få bugt med frygten og egne dæmoner i mødet med den grumme fortid. Stephen King-filmatiseringen ‘It Chapter Two’ byder således på både dystre traumer, et ubrydeligt venskab og naturligvis sin del af gysende gru i skikkelse af den ækle klovns mange former.

Filmene er baseret på Stephen King-bogen af samme navn fra 1986 – den har jeg dog ikke læst, men jeg husker at have set den mini tv-serie fra 1990, der ligeledes er baseret på bogen. Men uanset hvad, så fungerer denne nye version af historien om den onde klovn som et solidt dramatisk og velfunderet gys, der dog mangler mere uhygge. Nå ja, apropos hvad du frygter mest? Jeg frygter i hvert fald klovne lidt mere efter at have set de to ‘It’-film.

‘It’-samlingen med de to film udkommer på dvd og Blu-ray den 20. januar 2020.