En kringlet tur ind i to kvinders kringlede sind med ‘Psykosia’

Biografanmeldelse: Jeg kommer med det psykologiske drama og sine steder helt drømmende ’Psykosia’ ind i psyken på to kvinder. Helt ind. For den disciplinerede forsker Viktoria bliver nemlig her inviteret af overlægen Klein til et psykiatrisk hospital for at behandle den suicidale og unge kvinde Jenny, der ikke er bange for at overskride hendes og andres grænser.

Det bliver starten på et kringlet møde og forhold, der snor sig ind i hinandens ligeledes kringlede psyker. Dette afspejler den smukke billedside på engagerende vis i helt drømmende scener, hvor blandt andet både hvidklædte kvinder vandrer rundt i nattens mørke og de medvirkende karakterer vibrerer sitrende og bugter sig ind og ud af sig selv. Det er sælsomt, enigmatisk og dragende. Herligt.

I rollen som den både sarte samt uforudsigelige Jenny finder man stjerneskuddet Victoria Carmen Sonne, der medrivende giver sin karakter liv og tyngde. Jeg mærker hendes smerte og kludrede psyke. Hun er svær at tage øjnene fra. Det er for så vidt også Lisa Carlehed, man ser i rollen som den private og kontrollerede Viktoria. To karakterer, der er spændende at følge – både hver for sig og ikke mindst sammen.

En altid seværdig Trine Dyrholm optræder i en mindre rolle, som overlægen Klein, der dukker op filmen igennem for at både rådgive og hjælpe Viktoria i det vanskelige møde med den svært tilnærmelige Jenny. Her er altså et dynamisk og engagerende trekløver i spil samt en hele vejen engagerede billedside, der forkæler mine øjne med blandt andet velkomponerede og symmetriske billedkompositioner.

Jeg fornemmer bestemt en unik stemme i instruktørstolen, hvor man finder Marie Grahtø Sørensen, der ligeledes har skrevet filmen. Hun har en klar vision, der som nævnt foldes flot og engagerende ud. Derfor er det også en skam, at filmens ellers fint langsomme tempo sine steder bliver lige en kende for tung til, at jeg forbliver draget ind i dramaet og det sælsomme univers.

’Psykosia’ er dog på trods af disse skønhedsfejl kort fortalt et både flot, dragende og dejlig kringlet psykologisk drama, der visuelt matcher sine karakterers knudrede psyker. Jeg er det meste af vejen opslugt af filmens univers, der både med sin billedside og ikke mindst to hovedkarakterer har mig ved struben og fast i min mave filmen igennem. I hvert fald det meste af veje.

’Psykosia’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Psykosia’ har biofgrafpremiere den 19. december.