Shia LaBeouf er virkelig god som Shia LaBeoufs far i ‘Honey Boy’

Biografanmeldelse: Det at blive voksen kan være lidt af en prøvelse. For hvordan finder man lige sig selv og sin rette hylde her i livet – hvis en sådan da overhovedet findes? Det er i hvert fald ikke nemt for den 12-årige Otis, der samtidig også kan siges at have et mildt sagt anstrengt forhold til sin tørlagte far – nå ja, og en fraværende mor, der kun er tilstede gennem telefonen.

Det gør det ikke nemmere, at Otis også arbejder som tv-skuespiller – og faktisk er sin fars aflønner. Ja, barneskuespiller, en svær opvækst og et kompliceret far-søn-forhold. Det er, hvad det velafstemte drama ‘Honey Boy’ folder sin fint fortalte historie ud omkring – det med svale billeder af både tragedie og skønheden i det uperfekte. I barndommen. I livet. I verden. Forførende.

‘Honey Boy’ er måske ikke just en en til en gengivelse af skuespilleren Shia LaBeoufs opvækst og liv. Ikke desto mindre udspringer filmens historie og karakterer af netop LaBeoufs liv – det fra barndommen og til en ung mand med et stofmisbrug og forsøg på afvænning. LaBeouf har både skrevet filmen og spiller meta-agtigt filmens udgave af sin egen far. Flippet.

En ting er dog det ganske pudsige – og måske helt selvterapeutiske? – i, at LaBeouf spiller en udgave af sin egen far. Det er dog ikke derfor, at det for mig fungerer. Det gør det fordi, at han lægger troværdigt levet liv i sin karakter – med alle de fejl og laster, der nu hører sig til karakteren, og fordi samspillet med sønnen er både dynamisk, af og til rørende og samtidig tragisk.

For også Noah Jupe ejer filmen i engagerende samspil med LaBeouf. Han er nærværende og med en oprigtighed i sit spil, der gør, at han er svær ikke at blive grebet af. Helt ligeså godt fungerer den 22-årige udgave af Otis ikke. Det er dog mest i måden, den del flettes sammen med den 12-åriges på. Det vælter dog ikke filmen – og desuden er Lucas Hedges bestemt god som en voksen Otis.

Instruktør Alma Har’el har kort fortalt i den grad på engagerende vis forløst LaBeoufs semi-biografiske manuskript i fornemt samspil med både de tre skuespillere og filmens visuelle side. ‘Honey Boy’ kan da også fint ses af folk, der ikke kender til LaBeouf – for alle kan vel relatere til det at vokse op, finde sig selv og i forholdet til ens forældre? Det kunne jeg i hvert fald.

‘Honey Boy’ får 5 ud af 6 stjerner:

‘Honey Boy’ har biografpremiere den 19. december.