Den herligt slingrende dramathriller ‘Parasite’ sitrer af spænding

Biografanmeldelse: Du kan godt glæde dig til det tredje og sidste akt af sydkoreanske Bong Joon Hos nervepirrende dramathriller ‘Parasite’. For her udfoldes der sitrende spænding for fuld plade. Vejen dertil er bestemt hele turen værd og ligeledes et engagerende bekendtskab. For roligt og med sikker hånd bygges der sten på sten op til den intense og overraskende finale.

Men følger i filmen en ludfattig familie bestående af en mor og far samt deres to unge børn – en bror og søster. De bor i et af Seuls beskidte kvarterer, hvor de kæmper for at klare sig til dagen og vejen. Men da sønnen får job i at undervise en ung pige i engelsk i et rigt overklassehjem, synes lykken at vende for familien – og ikke nok med det, andre muligheder synes nu også at opstå.

For snart aner den snu søn muligheden for at få sin søster indlemmet i familien som kunstterapeut for deres yngste og ustyrlige søn. På den måde æder den lille fattige familie sig ind på den rige husstands funklende domæne, mens pengene ryger ned i deres lommer – alt imens snyderiget blot udvides og tager til. Ja, vejen mod finalen sættes således både morsomt og grotesk op.

‘Parasite’ lever således ikke kun af sine fint beskrevne og velspillede karakterer – den fattige familie i kontrast til den velhavende. Det er også en film, der suger liv til sig af sin historie, der måske nok forløber ganske lige ud af landevejen til at starte med, men så tager den sig et krumspring – og et til. Og pludselig sidder jeg og tager mig selv i at holde vejret i spænding. Herligt.

Måske bliver nogle af filmens tematikker dog skåret lige lovligt firkantet ud undervejs. Så som klasseskellet mellem den fattige underklasse-familie overfor den rige overklasse-familie. Heldigvis er der fine nuancer at finde i blandt andet filmens moralske dilemmaer, i de fint definerede karakterer og ikke mindst dynamikken internt i de to familier.

Det er dog, når filmen skifter gear og går over i at være en regulær spændingensfilm, at jeg rigtigt indfanges af ‘Parasite’. Her kommer der nemlig pludselig for alvor noget på spil, alt imens jeg sidder og knuger mine hænder i spænding over, hvad der venter om næste hjørne af filmens historie, der kommer ud på medrivende slingrekurs. Ja, af den bedste slags.

‘Parasite’ får 5 ud af 6 stjerner:

‘Parasite’ har biografpremiere den 25. december.