Pædofili i den katolske kirke udgør et stærkt drama med ‘Gud være lovet’

Biografanmeldelse: Tilbage i 2016 sendte sagen om den pædofile præst Fader Bernard Preynat chokbølger ikke alene igennem den katolske kirke i Frankrig, men også verden over. Han tilstod nemlig at have misbrugt 70 børn i en periode på over 30 år. På trods af dette, så tøvede de katolske myndigheder med at tage konsekvenserne af disse overgreb.

Med François Ozons ‘Gud være lovet’ er det denne rystende historie, der fortælles gennem primært tre af Preynats nu voksne ofre. For da den 40-årige Alexander finder ud af, at den pædofile præst stadig praktiserer og arbejder med børn, rammer hans traumatiske fortid ham hårdt. Dette bliver starten på en kamp om at få sandheden frem i lyset.

Sammen med to andre ofre, François og Emmanuel, danner de tre en forening, der skal kaste lys over sagen og kirkens hemmeligheder samt få øvrige misbrugte drenge til også at stå frem. De møder dog modstand fra kirken, mens den tragiske fortid også påvirker mændene i deres private forhold og i forholdet til dem selv.

Det er med andre ord en både rystende, rørende og stærk fortælling, der i hænderne på Ozon og hans skuespillerhold ligeledes bliver bragt rystende, rørende og stærkt til live. Der skabes en engagerende dynamik mellem de tre misbrugte mænd, der på hver deres måde tackler deres fortid og en kompleks nutid – en nutid, der er dybt påvirket af netop Preynats overgreb.

Melvil Poupaud er som den rolige Alexandre et troværdigt portræt af en mand med en martret fortid, Denis Ménochet bringer som den mere iltre og angrebsparate François en passion til fortællingen, mens Swann Arlaud i rollen som Emmanuel ikke har samme succes som de to andre, men et liv uden egentlig retning og håb, hvorfor han udgør en fint sårbar del af trekløveret.

‘Gud være lovet’ udspiller sig måske nok en kende forudsigeligt, mens noget momentum og dramatisk nærvær af og til vakler. Men en stærkt fortalt historie og ligeledes stærke portrætter gør så absolut filmen være at se. Ikke mindst også grundet de problematikker, der på medrivende vis sættes i spil: så som tabuer, traumer og den katolske kirkes dystre hemmeligheder.

‘Gud være lovet’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘Gud være lovet’ har biografpremiere den 28. november.