‘Kollision’ er et mekanisk sorgdrama, der nærmest går helt i stå

Biografanmeldelse: Hvordan kommer man sig over et tragisk tab – hvordan bearbejder man sorgen? Det gør vi alle forskelligt. Det er komplekst og svært at vide hvordan. I dramaet ‘Kollision’ er det netop sorgen og tabet, der bearbejdes, undersøges og er i centrum for en fortælling om en familie, der pludselig står ansigt til ansigt med netop det efter et umenneskeligt tab.

Desværre bliver det ellers stærkt spillede melodrama noget mekanisk og kalkuleret i sin udfoldelse. Det sagt, så er det altså som nævnt en meget veloplagt og stærkt spillende rollebesætning, man finder udfylde hver deres brikker i puslespillet, hvor der spilles på de helt store følelser. Det både rammer ok plet, men også ved siden af sine steder og føles mere forceret end oprigtigt.

Det er dog ikke så meget skuespillernes skyld som det netop er fortællingen og dens konstruktion. Et sorgdrama, der halvvejs inde desværre også nærmest synes at gå helt i stå. Her mister både fortælling og følelser momentum, nærvær og medrivende schwung. Heldigvis har filmen sin del af trumfkort. Dem finder man som nævnt i skuespillerholdet, der bringer dramaet til live.

Nikolaj Lee Kaas og Cecilie Stenspil er henholdsvis Leo og Olivia – mand og hustru til en stor søn, Gustav, og en 9-årig datter Liv. De to sammen er troværdige – det samme er deres interne problemer for det meste også, i hvert fald når det kommer til måden, de spilles på. Karla Sigrid Wienberg Avaz er et scoop som Liv, der har både barnlig glæde og fin dramatisk nærvær.

Albert Rudbeck Lindhardt bringer som Gustav en fin menneskelighed og ungdomsgåpåmod til bordet, mens ældre kræfter som Tommy Kenter og Henning Jensen som patriarker af hver deres støbning givet dramaet noget autoritet og solid tyngde. Desuden dukker blandt andre også en skøn Julie Christiansen, en bestemt Rasmus Bjerg og Nicolas Bro op i fine mindre roller.

‘Kollision’ er med andre ord et melodramatisk sorgdrama, der altså sine steder er noget mekanisk, konstrueret og forceret i udfoldelsen af sin tragiske fortælling. Det er skuespillerholdet, der bærer filmen og holder den fra at kollapse – det under tyngden af ovenstående samt en ikke altid lige klædelig selvhøjtidelighed.

‘Kollision’ får 3 ud af 6 stjerner:

‘Kollision’ har biografpremiere den 31. oktober.