Den skumle ‘The Vanishing’ er en både dyster og dragende fyrtårnsthriller

Biografanmeldelse: Tre mand sejler i land på en øde og vejrbidt ø, der ligger ud for Skotlands vindblæste kyster, hvor de skal passe øens fyrtårn. Dette er præmissen for, hvad der folder sig ud som en både dyster og dragende psykologisk thriller med brutal og trøstesløs klangbund i ‘The Vanishing’. For hvad sker der lige, når tre mænd isoleres udenfor lands lov og ret?

Således bygger filmen igennem sin intense stemning og fortættede atmosfære sikkert op, mens jeg bliver suget længere og længere ind i et lurende vanvid, der matcher fortællingens mørke. Billedsiden emmer på samme måde også af mørke, hvor øen står frem som en forknyt kæmpe midt i havet, hvor klaustrofobien hurtigt indfinder sig i mændenes lille hus.

For her er ganske vist tale om en simpel præmis, men den fortælles veloplagt og stærkt, hvor sin del af overraskelser da også finder indpas. Jeg vil derfor heller ikke komme nærmere ind på historien, der sitrer af paranoia, vanvid og isolation. Hemmeligheder og overraskelser er nemlig blandt andet en fin del af filmens fortællemæssige fremdrift.

Her skal de tre mænd i front også nævnes som et dynamisk trekløver, hvor der stille, roligt, men sikkert udarter sig interne stridigheder og farlige uenigheder. Her finder man en mut og hæderlig familiefar i skikkelse af en vejrbidt Gerard Butler. Peter Mullan bidrager med ro og autoritet, mens den unge knægt spilles både fint legende og alvorligt af Connor Swindells.

Kort fortalt, så er ‘The Vanishing’ en velfortalt fyrtårnsthriller med et stærkt trekløver i front for den både intense, paranoiafyldte og dragende dystre fortælling. En på en gang klaustrofobisk og spændende film, der dykker ned i den menneskelige sjæl for her at endevende mørket, de bortgemte drifter og ikke mindst kampen for overlevelse, når alt først går galskabens vej.

‘The Vanishing’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘The Vanishing’ har biografpremiere den 9. oktober.