‘Blinded by the Light’ er en kedelig og forudsigelig feel good-film

Biografanmeldelse: Det kan være svært at vokse sig ind i teenage-årene. Der er både det der med at finde sin plads og retning i livet. Nå ja, og naturligvis også det der med piger, venner og familie. I feel good-filmen ‘Blinded by the Light’ tumler Javed præcis med disse ting. Det tilbage i England anno 1987, hvor arbejdsløsheden hærger.

Ikke nok med at være teenager og starte på den lokale high school i en by, han ønsker at forlade, så har Javed pakistansk baggrund og en streng far. Det er nemlig ikke nemt at passe ind i en by, hvor racismen ulmer. Det samtidig med at have større drømme end at studere økonomi, som Javeds far ønsker det – nå ja, og at blive gift væk til en efter faderen valg, når tid er.

En engelsklæreinde, gode venner og ikke mindst musikken Javeds redning mit i hans tumulte og problemfylde liv. Her med opdagelsen af Bruce Springsteen som den helt store ledestjerne mod at få indfriet sine drømme om at flytte væk og blive forfatter. Javed kan med andre ord i den grad spejle sig i rockmusikerens tekster og musik. 

Dette er afsættet for en coming og age-fortælling, der desværre er mere end pædagogisk og kategorisk fortalt. Her er ikke plads til hverken mange nuancer eller overraskelser i fortællingen for den sags skyld. Filmen løber lige ud ad forudsigelighedens landevej – og direkte i feel good-mål uden de store problemer. Det bliver desværre noget kedeligt at være vidne til.

Helt uden plusser er denne overfortale film dog heldigvis ikke. For jeg mærker da også momentvis det hjerte, der banker velmenende lige bag den glatte overflade af middelmådig historiefortælling. Det er med til nogenlunde at redde filmen op til at befinde sig i gråzonen mellem det forglemmelige og ligegyldige. For helt ligegyldig er filmen ikke med sine universelle tematikker.

Jeg kunne så godt bare have ønsket mig, at der var mere troværdig modstand i spil for Javed, mens det politiske bagtæppe havde fået mere nærvær. Men ingen kan dog tage fra filmen, at Bruce Springsteen musik er både medrivende, dynamisk og intens. Den spiller med andre ord upåklageligt i ‘Blinded by the Light’, der bare desværre ikke gør bossen ære. 

‘Blinded by the Light’ får 2 ud af 6 stjerner:

‘Blinded by the Light’ har biografpremiere den 17. oktober.