ARGENTO COLLECTION: Formidabel Blu-ray-boks med seks film af skrækmesteren

Gys på Blu-ray: Lad det være sagt med det samme. Jeg er særdeles vild med den italienske instruktør og manuskriptforfatter Dario Argentos film. Derfor er det mere end glædeligt, at hele seks film nu udkommer i en Blu-ray-boks her i landet.

De seks film består blandt andet af nogle af hans hovedværker. Man finder således de skønne, gysende og grumme film ‘The Bird with the Crystal Plumage’ (1970), ‘Deep Red’ (1975), ‘Suspiria’ (1977), ‘Tenebre’ (1982), ‘Phenomena’ (1985) og ’Opera’ (1987).

Det er alle film, der på den ene eller anden måde har været med til både at positionere Dario Argento som en af de dygtigste, unikke og mest originale gyser-instruktører og filmskabere i det hele taget op igennem 1970’erne og videre til 1980’erne. Her var han genreskabende og banebrydende med den italienske giallo-genre.

Giallo-genren er kort fortalt en krimi- og thriller-genre, der indeholder en række tilbagevendende elementer. Så som et mordmysterie, en mystisk morder iklædt sorte læderhandsker og glimtende mordvåben, videre til ofte yderst kringlede plot, der måske ikke helt giver mening, men som løftes af filmenes visuelle og musiske slagside.

Dario Argento blev således blandt andet kendt for sin både originale og medrivende brug af svimlende kamerabevægelser, videre til urovækkende og dragende musik og ikke mindst hans evne til eksempelvis at skabe helt mareridtsagtige stemninger – og ikke mindst smukt iscenesatte mord.

Alt dette finder man blandt andet i hans spillefilmsdebut som instruktør med giallo-filmen ‘The Bird with the Crystal Plumage’ i 1970, mens han forfinede og arbejde videre på genren med den formidable og mesterlige ‘Deep Red’ i 1975.

I 1977 tog han et genremæssigt skifte – fra giallo til mere rendyrket gys. Det gjorde han med mesterværket ‘Suspiria’ fra 1977. En overnaturlig gyserfilm, der i høj grad lever af sine vilde og farvemættede billeder, videre til en urovækkende musik af bandet Goblin. Forrygende!

En håndfuld år senere vendte han med ‘Tenebre’ i 1982 tilbage til giallo-genren, som han var med til at grundlægge og definere med sine stilskabende film. En film, der som genren foreskriver, indeholder både et kringlet plot, en mystisk morder og ikke mindst en række både blodige og vildt iscenesatte mord.

Med ‘Phenomena’ i 1985 var det en mere overnaturligt funderet gyserfilm han leverede, mens han med den muskuløse og forførende ’Opera’ i 1987 atter engang leverede en mere rendyrket giallo-film, der som de øvrige film i genren indeholder de velkendte elementer – tilsat naturligvis svulstig opera.

Blu-ray-udgivelsen ’Argento Collection’ er kort fortalt med sine seks formidable film en boks, jeg kun på det varmeste kan anbefale, at man får fat på. Det upåagtet om man allerede kender til Dario Argento og hans film – for de er bestemt værd at gense – eller om man måtte være ny til den italienske filmskaber. God fornøjelse.

’Argento Collection’ udkommer på Blu-ray og dvd den 4. april.