SUSPIRIA: Et stærkt, skræmmende og skrigende skrækværk


Biografanmeldelse: Den italienske skrækmester Dario Argento er en af mine helt store favoritter, så at hans nu 40 år gamle skrækværk ‘Suspiria’ fra 1977 i forbindelse med sit runde jubilæum har fået sig en opgradering til 4K jublede jeg selv sagt. Ikke mindst fordi, at det er en af mine favoritfilm, men også fordi, at den nu sættes op i en lang række biografer herhjemme den 31. oktober – mens den i få andre biografer spiller efterfølgende.

I filmen følger man den balletstuderende Suzy Bannion som tager fra New York til Tyskland, hvor hun skal gå på en danseskole i Freiburg. Hun ankommer i silende regn, hvor natten lyses op i blodrøde farver. Danseakademiet venter på hende, men det er også et sted, der gemmer på andet end ballerinaer og balletsko. For det er som om, der er noget okkult på færde i korridorerne…

Suspiria biograf 01

Mere behøver du ikke at vide om plottet i en film, der i ligeså høj grad lever og ånder af sin duperende og farverige visuelle side, sit iørefaldende samt skrækindjagende soundtrack. En både kulørt, skrigende og skræmmende film, hvor Suzys møde med den mystiske danseskole får gruen til ar drive ned af væggene, farverne til at skrige og soundtracket af Goblins til at trykke terroren helt ind i hjertet. Herligt.

Her males der med andre ord rent visuelt med de store og bombastiske penselstrøg, hvor brutale  skræktableauer medrivende og energisk foldes ud. Blandt andet med kulørte og spektakulære mord, der involverer grumme close-ups af både bankende hjerter, opspilede øjne og dybrødt blod til paranoiafyldte ture gennem danseskolens klaustrofobiske gange.

Suspiria biograf 02

Således forenes de visuelt og musikalsk spruttende elementer med et danseskolemysterie, hvor selve den imponerende og sirligt udsmykkede skolebygning bliver en enigmatisk karakter i sig selv. Med klamme maddiker, der indtager ballerinaernes værelser, mens hemmelighederne sitrer i korridorernes hengemte mørke.

Med ‘Suspiria’ har Dario Argento med andre ord skabt et mesterligt skrækværk, der bestemt hører til blandt alletiders bedste horrorfilm. Det står ganske enkelt ikke til diskussion – i hvert fald ikke i min og mange andres verden. Så forhåbentlig kan en række danskere, der endnu ikke er bekendt med filmen nu blive det – og det endda i en særdeles flot og ikke mindst vellydende version. Vi andre kan glædes over at gense filmen på det store lærred.

– ‘Suspiria’ får 5 ud af 6 stjerner:

5_6 - stars

– ‘Suspiria’ vises i en længere række udvalgte biografer landet over den 31. oktober – og spiller herefter i et noget mindre antal biografer. Så fang den i biografen inden det er for sent.

Suspiria biograf poster