CPH PIX 2017: Russisk science fiction, rå gangstervold og viril undercover-action

CPH PIX 2017: Min tredje dag på filmfestivalen startede klokken 12:00 i Imperial, der huser et dejligt stor lærred. Det kom bestemt til sin ret, da CPH PIX her præsenterede russiske Andrej Tarkovskijs STALKER aka VANDRINGSMANDEN fra 1979 i en virkelig flot og nyrestaureret 2K-udgave. Det var den eneste gang, at filmen blev vist på festivalen – og hvor er det dog lækkert, at CPH PIX også huser denne slags visninger af gamle klassikere.

Som filmen rammende beskrives i programmet, er der her tale om “genredefinerende arthouse og en fremtidsvision, som i al sin visuelle undergangsæstetik har inspireret generationer af filmauteurs” – blandt andre vores egen søde Lars von Trier.

Vandringsmanden

Filmen følger manden Stalker i en regnvåd og beskidt verden af forfald. Han guider mennesker ind i den såkaldte Zonen – et forbudt, men attråværdigt sted, da man her kan få sine dybeste ønsker opfyldt. Således bevæger Stalker og to andre mænd sig ind i den mystiske Zonen, mens blandt andet selve meningen med livet diskuteres med smukke og lange indstillinger i en indsmigrende verden af tritesse, tåge og vand.

Senere på aftenen ventede der japansk gangstervold med Takeshi Kitanos OUTRAGE CODA og undercover-action med EXTRAORDINARY MISSION i Empire på Nørrebro – min yndlingsbiograf i byen. Kitano lagde ud med sig selv i hovedrollen som den mutte hitman Otomo, der forsøger at begå sig – og ikke mindst at overleve – i den japanske mafias kamp om magten.

Outrage Coda

Kitano – der også har instrueret, skrevet og klippet filmen – fylder her herlig sort humor på de grove og samtaletunge gangster-løjer, der dog bryder ud i herlig brutal vold mellem klanernes skumle samtaler og rænkespil. En film, der for mit vedkommende var lidt svær at få hold på, da her er mange karakterer i spil. Men som løjerne skred frem blev jeg mere og mere indhyllet i foretagendet, der ikke helt løftede sig for mig, men nok til, at jeg ofte sad på stikker i voldens tegn.

Min sidste film på tredjedagen blev skudt hæsblæsende godt i gang med en vild og potent biljagt i den kinesiske EXTRAORDINARY MISSION. Her følger man undercover-betjenten Lin Kai, der er dybt indhyllet i et narkokartels indre med den mission at få foretagendet til at styrte i grus. Det er Alan Mak, der har instrueret – manden bag de fremragende thrillere ‘Infernal Affairs 1 og 2’.

Extraordinary Mission

Her leverer han i den grad action-varen med både voldsomme skuddueller, biljagter og motorcykelridt på hustage, hvor der forude ventede en højoktan og godt 30 minutter lang actionsekvens. Den skød afsted i højeste gear og holdt imponerende nok dampen oppe hele vejen til målstregen. Sådan! I den grad en yderst underholdende undercover-eskapader.

– Besøg CPH PIX på deres site her og på Facebook her.